Nederlandse Hartstichting

Belangenorganisaties slaan handen ineen in aanpak voedingsmarketing

Den Haag, 26 mei 2005 - De Hartstichting en de Consumentenbond slaan de handen ineen in een pleidooi voor de aanpak van voedingsmarketing gericht op kinderen. De organisaties dagen de voedingsindustrie uit om met vergaande maatregelen te komen om voedingsmarketing richting kinderen aan te pakken. Ouders zijn verantwoordelijk voor de opvoeding van hun kinderen en daarmee ook voor hun voeding. Deze verantwoordelijkheid wordt sterk beïnvloed door de marketingcampagnes van de voedingsindustrie. ''Ouders dweilen met de kraan open'', aldus Boudewijn de Blij, directeur van de Hartstichting. ''Het is bijna onmogelijk om als ouder onderscheid te maken tussen verantwoorde en minder goede producten en weerstand te bieden tegen de zeurterreur van de kinderen''.

Het aantal kinderen met overgewicht in ons land is de afgelopen jaren sterk toegenomen. Op dit moment is 1 op de 7 kinderen te dik. Zij lopen op latere leeftijd meer risico om hart- en vaatziekten te ontwikkelen. Uit onderzoek blijkt dat genetische factoren een rol spelen bij het ontwikkelen van overgewicht, maar dat juist de omgevingsfactoren van doorslaggevende betekenis lijken te zijn. Twee belangrijke maatregelen om de kritische invloed op overgewicht op jonge leeftijd aan te pakken zijn dan ook het beschermen van kinderen tegen de marketing van ongezonde voedingsmiddelen en het ondersteunen van ouders bij het maken van gezonde keuzes voor hun kinderen.

Voor ouders en kinderen is het moeilijk grip te krijgen op wat nu gezond eten is. Ouders willen ook op voedingsgebied het beste voor hun kind, maar het is lastig voor hen om deze keuze te maken. Wat is nu een gevarieerd eetpatroon met een niet te hoge calorische waarde, voldoende vitamines en mineralen en niet te veel verzadigd vet? Het beeld dat kinderen in de marketing van voeding krijgen wordt vooral bepaald door producten die een hoog gehalte hebben in suiker, vet en of zout blijkt uit onderzoek. Voor die producten wordt op een voor hen aansprekende manier veelal via de televisie geadverteerd. Voor de ouder wordt aangehaakt op een gezond imago voor het product, want het geadverteerde product bevat ''0% vet'' of ''extra calcium''.

De op kinderen afgestemde marketingtechnieken hebben het gewenste effect: kinderen vragen continu om de producten waarvoor reclame gemaakt wordt (''zeurterreur'' of ''pesterpower''). Bovendien is de invloed van kinderen op de aanschaf van voedingsproducten groot. Juist zij kunnen reclames niet beoordelen op het gezondheidsaspect en hebben nog niet de rol van volwaardig consument. Het beschermen van kinderen tegen de effecten van marketing van ongezonde voedingsmiddelen is dan ook een noodzaak. Dit blijkt uit het rapport ''De marketing van ongezonde voeding bij kinderen in Europa'' dat gisteren op het congres 'Trends in Kidsmarketing' van Euroforum is gepresenteerd. Masja Brouwer 070 - 31 55 503. E-mail: m.brouwer@hartstichting.nl