Belangenorganisaties slaan handen ineen in aanpak voedingsmarketing
Den Haag, 26 mei 2005 - De Hartstichting en de Consumentenbond slaan
de handen ineen in een pleidooi voor de aanpak van voedingsmarketing
gericht op kinderen. De organisaties dagen de voedingsindustrie uit om
met vergaande maatregelen te komen om voedingsmarketing richting
kinderen aan te pakken. Ouders zijn verantwoordelijk voor de opvoeding
van hun kinderen en daarmee ook voor hun voeding. Deze
verantwoordelijkheid wordt sterk beïnvloed door de marketingcampagnes
van de voedingsindustrie. ''Ouders dweilen met de kraan open'', aldus
Boudewijn de Blij, directeur van de Hartstichting. ''Het is bijna
onmogelijk om als ouder onderscheid te maken tussen verantwoorde en
minder goede producten en weerstand te bieden tegen de zeurterreur van
de kinderen''.
Het aantal kinderen met overgewicht in ons land is de afgelopen jaren
sterk toegenomen. Op dit moment is 1 op de 7 kinderen te dik. Zij
lopen op latere leeftijd meer risico om hart- en vaatziekten te
ontwikkelen. Uit onderzoek blijkt dat genetische factoren een rol
spelen bij het ontwikkelen van overgewicht, maar dat juist de
omgevingsfactoren van doorslaggevende betekenis lijken te zijn. Twee
belangrijke maatregelen om de kritische invloed op overgewicht op
jonge leeftijd aan te pakken zijn dan ook het beschermen van kinderen
tegen de marketing van ongezonde voedingsmiddelen en het ondersteunen
van ouders bij het maken van gezonde keuzes voor hun kinderen.
Voor ouders en kinderen is het moeilijk grip te krijgen op wat nu
gezond eten is. Ouders willen ook op voedingsgebied het beste voor hun
kind, maar het is lastig voor hen om deze keuze te maken. Wat is nu
een gevarieerd eetpatroon met een niet te hoge calorische waarde,
voldoende vitamines en mineralen en niet te veel verzadigd vet? Het
beeld dat kinderen in de marketing van voeding krijgen wordt vooral
bepaald door producten die een hoog gehalte hebben in suiker, vet en
of zout blijkt uit onderzoek. Voor die producten wordt op een voor hen
aansprekende manier veelal via de televisie geadverteerd. Voor de
ouder wordt aangehaakt op een gezond imago voor het product, want het
geadverteerde product bevat ''0% vet'' of ''extra calcium''.
De op kinderen afgestemde marketingtechnieken hebben het gewenste
effect: kinderen vragen continu om de producten waarvoor reclame
gemaakt wordt (''zeurterreur'' of ''pesterpower''). Bovendien is de
invloed van kinderen op de aanschaf van voedingsproducten groot. Juist
zij kunnen reclames niet beoordelen op het gezondheidsaspect en hebben
nog niet de rol van volwaardig consument. Het beschermen van kinderen
tegen de effecten van marketing van ongezonde voedingsmiddelen is dan
ook een noodzaak. Dit blijkt uit het rapport ''De marketing van
ongezonde voeding bij kinderen in Europa'' dat gisteren op het congres
'Trends in Kidsmarketing' van Euroforum is gepresenteerd.
Masja Brouwer 070 - 31 55 503. E-mail: m.brouwer@hartstichting.nl
Nederlandse Hartstichting