Gemeente Heerlen

PERSBERICHT
Lezing fotografe Lieve Blancquaert rondom fototentoonstelling Insjallah mevrouw

Vensters op Afghanistan: Lezing Insjallah mevrouw: ontmoetingen (z)onder de boerka door de fotografe Lieve Blancquaert.

Fotografe Lieve Blancquaert geeft i.h.k.v de themamaand Vensters op Afghanistan een lezing rondom haar fototentoonstelling Insjallah mevrouw: ontmoetingen (z)onder de boerka, t/m 4 juni a.s. te zien in de vitrine van het Glaspaleis. Aanleiding voor deze tentoonstelling was de reis naar Afghanistan, die ze samen met journaliste Annemie Struyf maakte. In de lezing vertelt Lieve Blancquaert over deze reis, over de ontroerende, onthutsende, geheime en exclusieve ontmoetingen aan het kraam- en het bruidsbed, in de keuken en de slaapkamer, op huwelijks- en geboortefeesten, tot in de vrouwengevangenis van Kabul. De lezing vindt plaats op donderdag 26 mei op het Informatieplein van de bibliotheek op niveau +2 in het Glaspaleis en is gratis toegankelijk.

Fotografe Lieve Blancquaert en journaliste Annemie Struyf trokken van kop tot teen gesluierd naar Afghanistan -na de Taliban- met als doel achter de boerka van Afghaanse vrouwen te kijken. Ze gingen er praten met vrouwen en hoorden verhalen die het daglicht niet mogen zien: het kindmoedertje Morsal, de weerspannige bruid Nadia, de van overspel betichte Habiba, de dievegge Chiringol. Eten, feesten, lachen en huilen met Rana, Hasina, Chabnam, Zohra en Aziza. Lieve Blancquaert en Annemie Struyf over hun bizarre reis naar Afghanistan: "Hoe hebben wij het in godsnaam in ons hoofd gehaald om naar dit kloteland te komen?" vraag ik mij voor de zoveelste keer af, "Wij, die altijd van de daken geschreeuwd hebben dat we nooit naar een oorlogs- of risicogebied op reportage zouden gaan. Wij, moeders van zes kinderen in totaal, die nooit - op welke manier dan ook - hun leven in de waagschaal willen leggen".

De themamaand Vensters op Afghanistan wordt georganiseerd door Glaspaleis Heerlen i.s.m. het Solidariteits Comité Afghanistan Nederland (SCAN) en loopt van 14 mei tot en met 4 juni 2005. SCAN is een stichting die bestaat uit vrijwilligers, Afghanen en Nederlanders, die samenwerken aan en meedenken over de wederopbouw van Afghanistan. Eén van haar leden, dhr. Seddiq Mossadeq, woonde ruim 20 jaar in Heerlen. In de zomer van 2003 keerde hij terug naar Kabul. Daar draagt hij nu - samen met SCAN - bij aan de wederopbouw van zijn vaderland.

In het Glaspaleis zijn gehuisvest: Muziekschool Heerlen, Openbare bibliotheek Heerlen, Stadsgalerij Heerlen, Architectuurcentrum Vitruvianum, filmhuis De Spiegel, en horecagelegenheden.

www.glaspaleis.nl / www.StichtingSCAN.com

////////////
Informatie voor de pers:
Janneke Schmeitz, 045-5772203, j.schmeitz8@heerlen.nl Reggie Berkers, 045-5772274, r.berkers@heerlen.nl
dhr. Ali Daliry, 045-5711980, StichtingSCAN@yahoo.com dhr. Dominique Ducornez, 045-5728777, dducornez@tomaatnet.nl