Van militaire activiteiten naar vervanging van lokale autoriteiten in vredesoperaties
Promotie Geschiedenis
donderdag 26 mei 12.00 uur
In de jaren negentig definieerden Westerse politieke en militaire leiders de militaire opdracht voor VN- en NAVO-vredesoperaties het liefst in zo nauw mogelijke militaire termen, bijvoorbeeld als het creëren van een veilige omgeving door het scheiden of controleren van de strijdende partijen. Hierbij werd de militaire interactie met civiel bestuur, politie en de lokale bevolking doorgaans als een probleem in de marge beschouwd. Thijs Brocades Zaalberg onderzocht hoe militairen bij het uitvoeren van vredesmissies in de jaren negentig hun taken structureel verlegden naar het civiele domein. Tijdens vier belangrijke vredesmissies: in Cambodja (1992-1993), Somalië (1993), Bosnië (1996-1997) en Kosovo (1999), werd militaire ondersteuning van - en in Somalië en Kosovo zelfs het tijdelijk vervangen van - lokale en internationale civiele autoriteiten (de facto militair gezag) de sleutel tot het creëren van een veilige omgeving. Brocades Zaalberg analyseerde de geïmproviseerde overbrugging van de kloof tussen de oorspronkelijke militaire opdracht en de realiteit ter plaatse voor een Nederlands bataljon in Cambodja, een Australisch bataljon in Somalië, en een Nederlands bataljon in Kosovo. In het bijzonder gaat hij daarbij in op de oorzaak van de verschuiving van militaire activiteiten naar ondersteuning of vervanging van politie en andere civiele autoriteiten, hoe militairen hiermee in de praktijk omgingen, en waarom civiel-militaire interactie als probleem en concept in vredesoperaties doorgaans werd gemarginaliseerd.
T.W. Brocades Zaalberg: Soldiers and civil power: supporting or substituting civil authorities in peace operations during the 1990s. Promotoren zijn prof. dr. H. Amersfoort en prof. dr. G.P. Teitler.
Universiteit van Amsterdam.
Meer informatie over de items in deze agenda kunt u krijgen bij de afdeling Persvoorlichting, tel. 020 - 525 2695, e-mail:
Universiteit van Amsterdam