Productschap Diervoeder

02/03/2005

Themabijeenkomst Fermentatie bij vleesvarkens op 26 mei 2005

Op donderdagmiddag, 26 mei 2005 (13.00 17.00 uur) organiseren het Productschap Diervoeder (PDV) en de Animal Sciences Group (ASG) van WUR een themabijeenkomst, waar fermentatie bij vleesvarkens centraal zal staan.

De bijeenkomst wordt gehouden in de Congreszaal van Hotel De Nieuwe Wereld, Marijkeweg 5 te Wageningen (routebeschrijving).

De bijeenkomst heeft tot doel overdracht aan de (veevoedings)sector van de resultaten van enkele recent afgeronde onderzoeksprojecten. Het gaat om onderzoek dat door de ASG, met medefinanciering van het PDV, is uitgevoerd.

In deze projecten is aandacht besteed aan verschillende aspecten die samenhangen met fermentatie in het maagdarmkanaal:
* De invloed van fermenteerbare koolhydraten op de passage door het maagdarmkanaal, de maaglediging en de voeropname;
* De invloed van fermenteerbare koolhydraten op de fysieke activiteit van varkens en op de netto energiewaarde;
* Fermentatie en de vorming van geurcomponenten.

Voor een voordracht over deze onderwerpen hebben resp. Dr. Ing. P. van Leeuwen, Dr. Ir. W. Gerrits en Dr. P. M. Becker hun medewerking toegezegd.
Voorafgaand aan deze presentaties zal Dr. M. C. Blok een korte introductie verzorgen over de indeling en vertering van koolhydraten.

In verschillende projecten is ook aandacht gegeven aan de in vitro fermentatie met de gasproductietechniek. Ook in andere door het PDV gesubsidieerde projecten wordt deze techniek regelmatig toegepast. Dr. J. W. Cone zal tijdens de bijeenkomst een lezing verzorgen over de techniek en de waarde ervan voor het veevoedkundig onderzoek.

Prof. Dr. Ir. M.W.A. Verstegen zal in een afsluitende voordracht de verschillende aspecten van fermentatie wegen en antwoord geven op de vraag: Wat kun je met fermentatie in de praktijk van de varkensvoeding?

Daarna is er nog de gelegenheid om in een algemene discussie met elkaar verder van gedachten te wisselen.

Aanmelding en betaling
De kosten van de bijeenkomst bedragen 50,= per persoon (incl. koffie/thee, proceedings en een drankje na afloop). U kunt zich voor de themabijeenkomst opgeven d.m.v. bijgaand opgaveformulier. Na opgave ontvangt u een bevestiging/factuur. Het is niet mogelijk vooraf te betalen. U wordt verzocht om contant te betalen (bij voorkeur gepast) bij aankomst (vanaf 13.00 uur) aan de zaal.

Opgaveformulier Themabijeenkomst 'Fermentatie bij vleesvarkens'

Programma Themabijeenkomst (PDF, 19 kB)