Ingezonden persbericht
Dieren behandelt als oud vuil
Vakanties tonen veel dierenleed.
Met de grote vakantie trek voor de deur zullen tal van dierenvrienden weer geconfronteerd gaan worden met dierenleed en dierenmishandeling. Niet enkel binnen Europa gaat men veelal op erbarmelijke wijze om met dieren ook ver buiten onze landsgrenzen is veel mis.
Wat te denken van Venezuela. In dit Zuid Amerikaanse land stellen dieren bitter weinig voor. Ze worden geschopt, geslagen, overgoten met accuzuur of andere bijtende vloeistoffen. Lokale taxi bestuurders rijden dieren opzettelijk dood door even een slinger aan het stuur te geven. Ze worden opgehangen aan bomen of uitgehongerd op verlaten terreinen. En mochten de zwerfdieren ontkomen aan al deze zaken lopen ze de kans in aanraking te komen met gif dat verspreid wordt.
Stichting Dierenhulp Venezuela zet zich al sinds 1996 in voor deze kansarme dieren. Binnen de muren van de eigen dierenklinieken ontvangen zwerfdieren de veterinaire steun die ze nodig hebben. Lokale dierenartsen werken 6 dagen per week van het welzijn van deze dieren. Dieren die na behandeling niet direct een veilig en goed onderkomen vinden mogen rekenen op een verblijf in het dierenasiel dat eveneens eigendom is. Hiermee bezitten deze dieren een veilige plek waar ze niet mishandelt kunnen worden.
Mishandelingen
Dieren zijn er meer dan genoeg op de straten en afgelegen vlakten. Daarom is het van groot belang om dieren te steriliseren. Enkel daarmee wordt toekomstig dierenleed voorkomen omdat er geen nieuwe kansarme dieren geboren worden. Het motto is dan ook niet elimineren maar steriliseren. Ook wordt op tal van scholen en aan scouting groepen voorlichting gegeven over de omgang met dieren. Dat dieren ook verzorging nodig hebben bij ziekte en gezond voedsel. Dat ze niet 'vies of smerig 'zijn en juist veel liefde kunnen geven.
Via voorlichting worden ook de volwassenen geïnformeerd over al deze zaken. dat dit geen overbodige luxe is bewijzen de foto's van een kerngezonde hond die zeer ernstig werd mishandelt met een kapmes (machete). Het dier had diepe wonden in de nek en midden op de rug. Nadat het dier in de dierenkliniek aankwam werd snel duidelijk dat er veel beschadigingen aan tal van zenuwen waren in het rugdeel waarna enkel het besluit genomen kon worden het dier in te laten slapen. Helaas een zeer triest einde van een kerngezond dier die enkel op zoek was naar wat eetbaars.
Echte wetgeving ontbreekt in Venezuela zodat er naast aangifte bij de politie helaas niets ondernomen kon worden tegen de dader die bekend was. Stichting Dierenhulp Venezuela blijft zich als dierenhulp organisatie inzetten voor bescherming van dieren in zijn algemeenheid en wet en regelgeving ten aanzien van dieren. Dit vrijwilligerswerk is enkel mogelijk dankzij de steun van dierenvrienden die van mening zijn dat een leven van een zwerfdier wel degelijk waarde heeft.
Dierenhulp Venezuela bestaat dankzij de steun van tal van bedrijven die materialen beschikbaar stellen en donateurs die de sterilisatie campagnes steunen. Uitgebreide informatie over het vrijwilligerswerk is te zien en te lezen op www.dierenhulp.nl
Ook Ambassadeur Carlo Boszhard is zeer nauw betrokken bij het wel en wee van deze dieren. Carlo die zelf een enorm dierenvriend is zet zich al sinds 2000 geheel belangeloos in voor deze zwerfdieren.
Ook kunstenares Patty Harpenau is als lid van het comité van aanbeveling verbonden aan de vrijwilligers organisatie. Speciaal daarvoor heeft ze een kunstwerk gemaakt waarvan de opbrengst volledig ten goede komt aan de sterilisatie campagne. Over dit kunstwerk met de titel Dierenleed Kent Geen Grenzen is ook alle informatie aanwezig op de website van Dierenhulp Venezuela.
Ingezonden persbericht