Gemeente Utrecht
2005 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
46 Vragen van mevrouw drs. M.C. Mos
(ingekomen 25 april 2005)
In 2002 is door de gemeenteraad de algemene subsidie verordening (ASV) aangenomen. De ASV legt bewonersorganisaties die subsidie vragen enkele eisen op. GroenLinks vond dat de gemeente hierin overdreef en zo bewonersinitiatieven bemoeilijkte in plaats van stimuleerde. Via een aangenomen motie heeft GroenLinks de drempel gedeeltelijk weten te verlagen. Aan subsidieaanvragen onder de 2.500 euro worden minder strenge eisen opgelegd dan het College wilde.
Volgens een brief van de Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling van 27 januari aan bewonersorganisaties wil het College het beleid voor bewonersinitiatieven echter aanpassen. De nadruk komt meer te liggen op sociale verbeteringen en niet op fysieke verbeteringen in de leefomgeving. Daarnaast worden scherpere criteria gesteld om voor subsidie in aanmerking te komen. De beide aanpassingen leiden tot een hogere drempel, meer bureaucratie, controle en beheersingsdrang. De zucht naar overdreven regelgeving steekt opnieuw de kop op.
GroenLinks vindt meer nadruk op sociale verbeteringen betuttelend. Doel van het budget bewonersinitiatieven - door de raad opnieuw aangegeven in december 2002 - is het mogelijk maken en stimuleren van activiteiten van bewoners in hun directe leefomgeving. Dat kan sociaal zijn, maar evenzeer activiteiten betreffen in de fysieke sfeer, in de omgeving, de woningen, de veiligheid en de openbare ruimte.
In de raadscommissie van 31 maart jongstleden is gevraagd of de ASV gewijzigd wordt voor bewonersgroepen. Ook is de vraag gesteld of de wethouder bereid is het uitgangspunt van laagdrempeligheid conform de motie van GroenLinks als uitgangspunt te hanteren. De wethouder antwoordde: 'Het college monitort slechts. Er komt geen wijziging van de ASV.'.
Het steekt GroenLinks dat wethouder Gispen wederom in de raadscommissie iets anders beweert dan waar ambtenaren onder zijn verantwoordelijkheid mee bezig zijn. Wat is waar?
Dit leidt tot de volgende vragen:
1. Is het College het met ons eens dat de DMO-brief van 27 januari jl. over 'nieuw beleid bewonersinitiatieven' met bijbehorende notitie tot resultaat zal hebben dat er meer regels komen voor bewonersorganisaties om in aanmerking te komen voor subsidie?
2. Bent u met ons van mening dat wethouder Gispen met zijn uitspraak op 31 maart dat er alleen sprake is van een gemeentelijke monitoring en geen aanpassing van de ASV, de onjuiste suggestie wekt dat er geen veranderingen in het subsidiebeleid voor bewonersorganisaties komen?
3. Indien uw College van mening is dat de uitspraak van wethouder Gispen geheel de lading van de brief dekt, op welke punten is de monitoring dan terug te voeren en waarin zit het NIET voornemen tot nieuw beleid?
4. Is het College het met GroenLinks eens dat een open en eerlijke houding van elke wethouder gewenst is en dat het verdraaien of verhullen van informatie afgekeurd moet worden?
Antwoorden van Burgemeester en wethouders
(verzonden 24 mei 2005)
1. Nee, er komen niet meer regels. We hadden de door de raad vastgestelde "subsidieverordening bewonersorganisaties". Deze is vervallen door het van kracht worden van de Algemene Subsidieverordening 2002 en wordt vervangen door een beleidsregel.
2. Nee, er komt geen aanpassing van de ASV 2002.
3. De monitoring is terug te voeren op de behoefte om in de uitvoeringspraktijk geconstateerde onvolkomendheden, samen met bewonersgroepen, in beeld te brengen.
4. Ja.
---- --