Gemeente Woerden

24 mei 2005

Bodemverontreiniging Leidsestraatweg/Brauwstraat erfenis oude steen- en pannenfabriek

De gemeente Woerden heeft voorafgaand aan de wegwerkzaamheden in de Leidsestraatweg bodemonderzoek laten uitvoeren. Uit de resultaten blijkt dat de bovengrond van de tuinen hoek Leidsestraatweg / Brauwstraat een aanzienlijke hoeveelheid lood bevat. Dit is een erfenis van de oude steen- en pannenfabriek die hier van oudsher gevestigd was. Er zal een saneringsplan worden gemaakt, nadat eerst vervolgonderzoek is verricht. Eind juni organiseert de gemeente in samenwerking met de provincie Utrecht, die het bevoegd gezag heeft, een informatieavond. De bewoners zijn inmiddels via een brief op de hoogte gesteld.

Historie
Woerden kent een rijke historie van steen- en pannenfabrieken. Deze bedrijfjes en bedrijven waren voornamelijk gevestigd langs de Oude Rijn (Leidsestraatweg, Hoge Rijndijk en Barwoutswaarder). De oude naam van de Leidsestraatweg was niet voor niets Pannenbakkerijen. De fabrieken bezaten fraaie namen als Het Blauwe Hek, Bulwijck, Misverstand of Driemanshoop. In de hinderwetarchieven is niet veel te vinden van deze fabrieken, aangezien de meeste reeds in bedrijf waren voor de invoering van de Hinderwet (1875). In Woerden was het hoogtepunt van deze industrie toen al voorbij. In 1849 bezat Woerden 15 fabrieken, in 1888 waren dat er 13, afnemend naar 7 in 1927. Na de sluiting van de Driemanshoop in 1950 is er nog maar 1 over, die momenteel nog steeds in bedrijf is.

Een historische verontreiniging
Bij de reconstructie van de Leidsestraatweg, die momenteel in volle gang is, vindt het nodige grondverzet plaats. Dit was de aanleiding voor de gemeente Woerden om voorafgaand aan de reconstructie op verdachte plaatsen bodemonderzoek uit te voeren. Een standaard procedure, die door de Milieudienst Noord-West Utrecht namens de gemeente is uitgevoerd. Uit de resultaten van het recent uitgevoerd bodemonderzoek op de hoek van Leidsestraatweg met de De Brauwstraat blijkt, dat de bovengrond van de tuinen aanzienlijke hoeveelheden lood bevat. Vlakbij bevond zich de voormalige pannenfabriek van B. van Wijk en Zoon, op een terrein dat nu begrensd wordt door de Leidsestraatweg, De Brauwstraat, Toernoystraat en de achtertuinen van de Rembrandtlaan.

De bewoners zelf zijn meestal wel op de hoogte van het bestaan van de pannenfabriek en het voormalig gebruik van het terrein. De soms grote hoeveelheden gebroken dakpan in de bovengrond van de tuinen is hun bekend. Soms dient de met puin verharde laag als fundering voor de woningen die in de jaren 30 van de vorige eeuw zijn gebouwd (de meeste woningen zijn niet onderheid, maar op staal gefundeerd). Minder bekend is dat, waarschijnlijk ten gevolge van het gebruik van loodhoudende toeslagstoffen (onder ander voor glazuur), de bovengrond plaatselijk sterk verontreinigd kan zijn met lood. Andere verontreinigingen als zware metalen en PAK komen voor in lage gehalten die elders in de stedelijke omgeving ook worden aangetroffen.

Wettelijk kader
In de Wet bodembescherming is onder andere vastgelegd wie de beoordeling van de kwaliteit van de bodem uitvoert en welke normering daarvoor gehanteerd dient te worden. De provincie Utrecht is in deze het bevoegd gezag, dat een beschikking afgeeft over de ernst en urgentie van het geval van bodemverontreiniging. De gemeten loodgehalten in de bovengrond overschrijden de interventiewaarde en het volumecriterium ruimschoots. Op grond van wat reeds bekend is, zal de provincie de verontreiniging op basis van de mogelijkheden voor direct contact (woningen met tuin) en de daarmee samenhangende mogelijke gezondheidsrisicos indelen in de meest urgente klasse (sanering binnen 4 jaar na het afgeven van de beschikking).

Gefaseerde aanpak
Gezien de bevindingen op de locatie aan de Leidsestraatweg/De Brauwstraat, waar de omvang van de verontreiniging echter nog maar ten dele in beeld is, is in overleg met de provincie Utrecht een gefaseerde aanpak opgezet. De eerste fase houdt in het gehele geval van verontreiniging voldoende in kaart te brengen.

Op 25 mei 2005 start het bodemonderzoek dat zich toespitst op het voormalige terrein van de pannenfabriek en de directe omgeving. Op vrijdag 20 mei zijn de betrokken bewoners via een brief op de hoogte gesteld van het bodemonderzoek en de achtergronden daarvan. De Milieudienst heeft ter voorbereiding van het bodemonderzoek aanvullend historisch onderzoek uitgevoerd.

Eind juni organiseert de gemeente Woerden samen met de provincie Utrecht een informatieavond, waarbij de resultaten van het onderzoek gepresenteerd worden en uitleg wordt gegeven over vervolgacties, eventuele gebruiksbeperkingen, saneringsmaatregelen en financiering van de kosten van de maatregelen.

De tweede fase is het opstellen van een saneringsplan, waarin de saneringsmaatregelen voor de betrokken percelen en de tijdsplanning worden beschreven. Dit saneringsplan komt ter inzage te liggen en dan is er voor belanghebbenden de mogelijkheid bezwaren in te dienen bij de provincie. De derde fase bestaat uit de bodemsanering zelf.