Vereniging Nederlandse Gemeenten

IPO en VNG snel aan de slag met ammoniakkaart

IPO en VNG willen snel de impasse doorbreken bij de uitwerking van de Wav-kaart (Wet Ammoniak en Veehouderij). De Wav-kaart hebben wij al ruim een jaar geleden aan het kabinet aangeboden. IPO en VNG steunen het voorstel van staatssecretaris Van Geel om een totaalpakket te bieden dat niet alleen duidelijkheid biedt over de Wav-kaarten maar ook over de invulling van de vergunningverlening in het kader van de Natuurbeschermingswet (Nb-wet), waarin de Vogel en Habitatrichtlijn (VHR) nu in is uitgewerkt en de IPPC (Integrated Pollution Prevention and Control) richtlijn.

Ammoniakkaart
In 2002 heeft de Kamer aangedrongen om het aantal bedrijven dat onder de Wav valt te verminderen. Eind 2003 hebben IPO en VNG het initiatief genomen dit voorstel te verwerken in de Ammoniakkaart nadat eerdere voorstellen onwerkbaar bleken. In het voorjaar van 2004 hebben IPO en VNG dit voorstel aan het kabinet aangeboden en aan de Kamer gepresenteerd. Sindsdien is er geen beweging geweest omdat de gevolgen van gelijk oplopende maatregelen voor de VHR en de IPPC-richtlijnen voor de landbouw onduidelijk waren.

Staatssecretaris Van Geel neemt de Wav-kaart over, maar wil een ondergrens van 50 hectare hanteren bij het aanwijzen van natuurgebieden, voor zover deze die niet onder de Nb-wet vallen. Voor gebieden kleiner dan 50 hectare wordt alleen een uitzondering gemaakt als ze bijzonder waardevol zijn of als ze in een gebied onderling ecologisch samenhangen en tezamen meer dan 50 ha zijn. Dit biedt provincies voldoende ruimte om in overleg met de direct belanghebbende in het gebied via maatwerk tot bevredigende oplossingen te komen die kunnen rekenen op een breed draagvlak.

Beoordelingsmodel Wm-vergunning
Het rijk verlaat het principe van zonering als invulling van de VHR en de IPPC-richtlijnen en er gelden dan ook geen maximale plafonds per bedrijf in bepaalde zones meer. Wel blijft tot een afstand van 250 meter het verbod op nieuwe vestiging en een gecorrigeerd emissieplafond voor bestaande bedrijven gelden zoals dit thans in de Wav is opgenomen.

Bedrijven bij kwetsbare Nb-wet-gebieden en IPPC-bedrijven buiten de zone van 250 meter worden individueel beoordeeld. Voor Nb-wet-gebieden gaat het hierbij om een interim-beleid totdat de beheersplannen zijn opgesteld. Om de beoordeling gemakkelijker te maken, zal het rijk een beoordelingsmodel ontwikkelen waarin alle juridische en technische facetten zijn verwerkt. Dit model is na de zomer beschikbaar en kan dan worden gebruikt bij vergunningsaanvragen. Provincies en gemeenten blijven kritisch over de uitvoeringslasten die deze individuele vergunningverlening met zich mee zal brengen.

Vervolg
Hoewel er nog veel onzekerheden blijven bestaan is het nu onmogelijk om op korte termijn meer duidelijkheid te krijgen over de consequenties van de individuele vergunningverlening. Dit zal uiteindelijk pas via jurisprudentie duidelijk worden. Omdat hier weinig speelruimte is, dringen IPO en VNG er bij staatssecretaris van Geel op aan om nu snel als gezamenlijke overheden met de landbouworganisaties en milieu- en natuurbeweging aan tafel te gaan zitten om het voorstel af te maken.