Provincie Utrecht

Persbericht

Uitvoeringskader brengt aanpak bagger komende jaren dichterbij

24-5-2005
De waterbodems in de provincie liggen vol met een grote hoeveelheid meer of minder vervuild slib, ook wel baggerspecie genoemd. Dat heeft zich daar in de loop van jaren verzameld. In de aanpak daarvan is een achterstand ontstaan, een probleem dat landelijk speelt en kan leiden tot milieuschade, belemmering van de scheepvaart en wateroverlast. De provincie heeft een plan opgesteld waardoor waterschappen en gemeenten in de gelegenheid worden gesteld om die achterstand in te lopen: het Uitvoeringskader baggerspecie 2005-2010.

Naast het inlopen van de achterstand moet het regulier onderhoud op een dusdanig niveau worden gebracht dat nieuwe achterstanden worden voorkomen. Centraal onderdeel van het plan is het realiseren van voldoende betaalbare bestemmingen voor de verontreinigde specie: hergebruik van minder vervuilde bagger en verwerken en storten van zwaarder verontreinigde specie. Binnen de provincie wordt in stortcapaciteit voorzien door de verleende vergunning voor een baggerberging in Amersfoort (Zevenhuizen). Landelijk is er nog onvoldoende stortcapaciteit.

Omvang baggerspecie
In totaal gaat het in de provincie in de komende tien jaar om circa 18,9 miljoen m3 te baggeren slib. Daarvan is circa tien miljoen licht en circa zeven miljoen kuub zwaarder verontreinigd. Van circa één miljoen kuub is nog onbekend wat de samenstelling is. Daarnaast komt er ongeveer 1,7 miljoen m3 baggerspecie per jaar uit de kleinere sloten in het landelijk gebied. Deze vormt in de praktijk geen probleem omdat de specie direct op de kant langs de watergangen kan worden gezet. Ook zal er de komende jaren nog een grote hoeveelheid bagger vrijkomen als gevolg van maatregelen in het rivierengebied (`Ruimte voor de Rivier').

Realistisch
De provincie wil een realistische aanpak van de baggeropgaaf. Het is de bedoeling dat waterbeheerders (waterschappen en gemeenten) binnen een haalbaar geachte periode en binnen milieuhygiënische randvoorwaarden de baggeropgaaf realiseren en dat de kosten voor de afzet van de baggerspecie betaalbaar blijven. Hergebruik van alle licht verontreinigde specie en verantwoorde verwerking van de zwaarder verontreinigde specie staat daarbij centraal.

De acties die in het kader van het plan gaan worden uitgevoerd door waterschappen en gemeenten hebben onder andere betrekking op het realiseren van voldoende doorgangsdepots, hergebruik van bagger in werken, bij elkaar brengen van vraag en aanbod en actief waterbodembeheer (toepassen van bagger als bodem). De provincie wil ook, voor zover dat binnen haar vermogen ligt, met de waterschappen en gemeenten bijdragen aan het oplossen van de landelijke problematiek. Samenwerking tussen de verschillende overheden in de regio en communicatie zijn van groot belang voor het bereiken van de doelstellingen.

Laatst gewijzigd op 05/24/2005 02:43:52 PM. Paginabeheer: Hans.Veld@provincie-utrecht.nl