VWA treft maatregelen tegen verboden kleurstof in paprikapoeder
Naar aanleiding van een melding over een partij paprikapoeder uit
Spanje met de verboden stof para rood heeft de Voedsel en Waren
Autoriteit (VWA) een risicobeoordeling gemaakt. Uit de beoordeling
blijkt dat bij een normaal consumptiepatroon er geen gevaar voor de
gezondheid is. De VWA heeft het bedrijfsleven op zijn
verantwoordelijkheid voor de producten gewezen en afspraken gemaakt
over maatregelen om te voorkomen dat verontreinigde paprikapoeders op
de markt worden gebracht.
De VWA heeft als reactie op de melding ook een onderzoek gestart.
Daaruit bleek dat de bewuste partij onderdeel was van een grotere
partij die vanuit Spanje verder verspreid is naar andere bedrijven in
de EU. Het met para rood verontreinigde paprikapoeder is ook bij
andere bedrijven in Nederland terechtgekomen. Deze bedrijven hebben
het paprikapoeder verwerkt in producten die inmiddels weer verspreid
zijn naar landen binnen en buiten de EU.
De Nederlandse overheid hanteert een limiet van 100 microgram per
kilogram product. Uit een risicoanalyse die de VWA samen met
RIVM/RIKILT heeft gemaakt blijkt dat er bij deze limiet geen gevaar
voor de gezondheid is te verwachten bij een normaal consumptiepatroon.
In overleg met de brancheverenigingen voor levensmiddelenproducenten
is ondermeer besloten dat
* de producenten het verontreinigde paprikapoeder en daarvan
afgeleide tussenproducten voor zover nog voorradig van de markt
halen en vernietigen
* de levensmiddelenindustrie zelf meer uitgebreide controles op niet
toegelaten kleurstoffen in kruiden en specerijen gaat uitvoeren
Verder zal de VWA erop toezien dat producten met meer para rood dan de
limiet (100 microgram para rood per kilogram product) uit de schappen
worden gehaald en worden vernietigd.
Voedsel en Waren Autoriteit