Ingezonden persbericht


Stadsherstel Amsterdam N.V.


- Persbericht -

Bouwvergunning e.d. aangevraagd voor Portiershuisje Stadionplein.

Stadsherstel Amsterdam heeft vrijdag jongstleden een aanvraag ingediend voor een monumentenvergunning en een bouwvergunning voor het voormalige portiershuisje op het Stadionplein. Daarnaast is er een aanvraag voor monumentensubsidie ingediend. Indien de vergunningen tijdig worden verleend en ook de monumentensubsidie tijdig in het vooruitzicht wordt gesteld, kan de restauratie in september aanstaande van start gaan. Het Portiershuisje werd begin maart 2002 verplaatst. Opknappen was toen nog niet mogelijk, omdat onduidelijkheid bestond over de vraag of het huisje wel op zijn definitieve plek aangekomen was. Dat hing af van de besluitvorming over de eventueel aan te leggen Schinkeloeververbinding - een verbinding, die zou moeten worden aangelegd in het verlengde van de Stadionweg langs het Olympisch Stadion richting westelijke randweg - alsmede van de definitieve besluitvorming rond het Stadionplein en Stadionterrein. In de loop van 2004 werd de vereiste duidelijkheid verschaft. Het huisje kan blijven staan waar het nu staat. Dit leidde er toe dat het Stadsdeel Oud-Zuid op 17 december 2004 een erfpachtaanbieding aan Stadsherstel deed. Vervolgens gaf Stadsherstel opdracht om de aanvraag voor de monumenten- en bouwvergunning gereed te maken. Tot het moment van de daadwerkelijke restauratie wordt het huisje gebruikt door de stichting Olympia Sirene. Festiviteiten in het pand, welke hebben geleid tot het aanbrengen van veel graffiti, worden niet meer gehouden. De activiteiten worden beperkt tot het houden van tentoonstellingen en/of vergaderingen. Na de restauratie dient het gebouw, zoals het erfpachtcontract zegt, te worden gebruikt "ten behoeve van recreatieve voorzieningen en/of geheel dan wel gedeeltelijk kantoorgebruik ten behoeve van recreatieve voorzieningen". Het streven is er opgericht het gebruik van het huisje zoveel als mogelijk is te combineren met activiteiten, die in het Stadion zelf plaatsvinden.

Noot voor de pers: Nadere informatie is te verkrijgen bij Stadsherstel Amsterdam NV en wel bij de directeur Wim Eggenkamp dan wel bij de adjunct-directeur Jaap Hulscher, tel.: 020-5200060.

--------------------

Stadsherstel Amsterdam N.V. verwerft, restaureert, onderhoudt en beheert voor het stadsbeeld karakteristieke panden.Dit gebeurt zonder winstoogmerk. Stadsherstel werd opgericht in 1956 toen de gemeente rigoureuze sloopplannen had met de binnenstad. Zij heeft in haar bijna 50-jarige bestaan zo'n 450 verkrotte panden gerestaureerd en tot gewilde woonhuizen gemaakt. Hiermee heeft zij in belangrijke mate bijgedragen aan de hernieuwde populariteit van de Amsterdamse binnenstad. De laatste jaren - zeker na de fusie met het Amsterdams Monumenten Fonds, eind 1999 - ligt de nadruk niet meer speciaal op woonhuizen. Ook andere soorten monumentale panden komen in aanmerking om door de N.V. verworven te worden. Hierbij valt te denken aan kerken en industriële monumenten, als bijvoorbeeld scheepswerven, molens en gemalen.