Verbond van Verzekeraars

Bedrijfsleven minder geteisterd door criminaliteit

Nederlandse bedrijven zijn in 2004 aanzienlijk minder vaak geteisterd door criminaliteit dan in 2002. Dat blijkt uit de Monitor Criminaliteit Bedrijfsleven, die in opdracht van de ministeries van BZK en Justitie is uitgevoerd. Bedrijven in de detailhandel kregen het vaakst te maken met criminaliteit (49 procent werd slachtoffer tegenover 67 procent in 2002). De zakelijke en financiële dienstverlening had er het minst mee te maken; 29 procent in 2004 tegenover 43 procent in 2002.

Bedrijven kregen in 2004 ongeveer 2,7 miljoen keer te maken met een vorm van criminaliteit, zoals inbraak, diefstal, vernieling of geweld. Hiermee was een schade van ongeveer 700 miljoen euro gemoeid. Het onderzoek spitst zich toe op vijf sectoren: bouw, detailhandel, horeca, vervoer en communicatie en tot slot de financiële en zakelijke dienstverlening.
Diefstal is verreweg de meest voorkomende vorm van criminaliteit. Maar liefst eenderde van de bedrijven in de detailhandel heeft in 2004 diefstal geconstateerd. Geweldsdelicten komen minder vaak voor. In de horeca kreeg tien procent van de ondernemingen hiermee te maken. In de detailhandel en de sector vervoer en communicatie was dit zeven procent.
Uit de monitor blijkt dat de meeste ondernemingen maatregelen nemen tegen criminaliteit (variërend van 66 procent in de bouw tot 81 procent in de detailhandel). Daarbij gaat het vooral om technische voorzieningen zoals alarminstallaties en extra sloten. Camerabewaking en het inschakelen van een beveiligingsdienst komen minder vaak voor.

Zorgpunten
Ondanks de criminaliteitsafname toont het onderzoek ook enkele zorgpunten. Zo wordt, afhankelijk van de sector en het delict, maar in 11 tot 41 procent van de gevallen aangifte gedaan. Van de bedrijven die melding of aangifte doen, is bovendien 25 tot 36 procent ontevreden over de afhandeling. Volgens Justitie en BZK ligt hier een uitdaging voor het Actieplan Veilig Ondernemen (AVO). Het AVO is een initiatief van overheid en bedrijfsleven (onder andere het Verbond) om criminaliteit in het bedrijfsleven in 2008 met minimaal twintig procent te verminderen. Deelnemers zetten zich onder meer in om de aangifte-, meldings- en terugkoppelingsprocedure te verbeteren. Dat de criminaliteit in het bedrijfsleven is gedaald, is dus goed nieuws, maar voor de aanpak ervan door politie en Justitie is het wel van groot belang om te weten waar en in welke vorm de criminaliteit zich met name voordoet, aldus Lex Westerman van het Verbond. Bedrijven doen vaak geen aangifte, omdat het veel tijd en moeite in beslag neemt. Daar moeten we zeker iets mee.

Verzekerd!, mei 2005