Gemeente Groningen

maandag 23 mei:
College kiest voor samenhang tussen reïntegratie, welzijn en zorg

Zoveel mogelijk werkzoekende Stadjers aan het werk te krijgen of anders actief te laten zijn én een zo groot mogelijke bijdrage aan het maatschappelijk leven in deze stad te leveren: dat moet het resultaat zijn van de maatregelen waartoe het college van B&W heeft besloten. De maatregelen in de notitie 'Werken, meedoen, erbij horen' zijn een structureel vervolg op de in 2004 stopgezette Rijksregelingen Instroom/Doorstroom regeling en Wet Inschakeling Werkzoekenden. De maatregelen zijn noodzakelijk omdat er minder geld voor reïntegratie beschikbaar komt. Bovendien stromen de huidige gesubsidieerde werknemers te weinig door naar een reguliere baan waardoor 'nieuwe' werkzoekenden onvoldoende gebruik kunnen maken van de mogelijkheden om tijdelijk werkervaring op te doen en zo hun kansen op werk te vergroten.

Samengevat gaat het om de volgende maatregelen voor de periode 2006 - 2008:

* Behoud van ruim 500 gesubsidieerde maatschappelijke banen; dit zijn grotendeels dezelfde banen die door de gemeenteraad bij de ombouw van ID-banen in 2003 en 2004 zijn vastgesteld.
* Behoud van werkgelegenheid van gesubsidieerde werknemers die geen kans hebben op een reguliere baan.

* College gaat sterker inzetten op doorstroom naar regulier werk; zowel richting medewerkers als richting werkgevers.
* College wil in `arrangementen op maat' met werkgevers afspraken maken over koppeling van subsidie aan de uitvoering van het werk én de doorstroming van gesubsidieerde werknemers naar regulier werk.

* Ontwikkelen van nieuwe, flexibele, kortdurende vormen van reïntegratieactiviteiten met werk, en meer afgestemd op de behoefte van de werkgevende organisatie, waardoor veel meer mensen bereikt zullen worden.

* Stimulering en ondersteuning van vrijwilligerswerk; zowel richting vrijwilligers als richting werkgevende organisaties (samen met het welzijnswerk).

* Stimulering en ondersteuning van andere maatschappelijke activeringsactiviteiten; ook voor mensen `in de marge van de samenleving'.

Perspectief op werk
Hoewel in het reïntegratiebeleid van de gemeente Groningen het vinden van regulier werk voorop staat ('werken'), is het college zich ervan bewust dat niet iedereen hierop een reële kans heeft. Het college wil mensen zonder reëel perspectief zoveel mogelijk op die gesubsidieerde werkplekken plaatsen die het college en de gemeenteraad als onmisbaar beschouwen voor de sociale infrastructuur in Groningen ('meedoen'). Dak- en thuislozen en anderen voor wie er geen enkel perspectief op betaald werk bestaat, worden gestimuleerd om maatschappelijk actief te worden; bijvoorbeeld door het verrichten van vrijwilligersactiviteiten ('erbij horen').

Gevolgen voor voormalige ID-banen
Er is terecht veel maatschappelijke aandacht voor de ID-werknemers en hun werkgevers. Eind 2003 hebben werkgevers en de gemeente zo'n 200 ID-banen omgezet in reguliere banen ('gewit'). Daarnaast besloot de gemeenteraad 565 ID-banen te bestempelen als maatschappelijk gesubsidieerd en de loonkosten gedurende 2 jaar te blijven subsidiëren. De resterende banen (ca. 900 stuks) werden zogenaamde 'reïntegratiebanen' met een aangepast subsidieregime. Uit eigen reserves legde de gemeente toen 6,7 miljoen euro bij.

Het college heeft nu besloten per 1 januari 2006 543 maatschappelijke banen vast te stellen voor een periode van 3 jaar (t/m 2008). De hoogte van de loonkostensubsidie wordt teruggebracht van 125% tot 100% van het wettelijk minimumloon (WML). Werkgevers zullen zelf het verschil moeten bijleggen. Gesubsidieerde werknemers met reëel perspectief op regulier werk moeten uitstromen. Werknemers zonder reëel perspectief behouden hun werkgelegenheid. De organisaties met maatschappelijk gesubsidieerde banen mogen de vrijkomende plekken opnieuw opvullen.

De ruim 700 reïntegratiebanen worden in de komende 3 jaar verder afgebouwd. Uiterlijk 31 december 2008 moet dit gereed zijn. De werknemers met een reïntegratiebaan worden zoveel mogelijk `klaargestoomd' voor een reguliere baan. Wanneer hierop geen reëel perspectief bestaat, worden zij toegeleid naar de maatschappelijk gesubsidieerde banen. Organisaties met reïntegratiebanen mogen weliswaar vrijkomende plekken niet opnieuw onder de huidige condities opvullen, maar hen worden alternatieve mogelijkheden geboden binnen het reïntegratiebeleid.

De oude WIW-regeling zal eind 2005 geheel zijn afgebouwd. Voor de groep van ongeveer 100 oud-banenpoolers (langdurig gesubsidieerde werknemers met een vast arbeidscontract, vallend onder oude WIW) verandert niets aan hun rechtspositie. Wel zullen zij hun werkzaamheden vanaf 1 januari 2006 gaan uitvoeren onder de vlag van de nieuwe publieke uitvoeringsorganisatie DSW Stadspark.

In sommige, individuele gevallen kunnen de genoemde maatregelen ongunstig uitpakken. Het college zal met de betrokken werknemer en zijn werkgever een zodanige overgangsperiode afspreken dat er voldoende tijd is een passend vervolg te vinden.

Nieuwe instrumenten en experimenten
Het College ontwikkelt verder nieuwe manieren voor werkzoekenden om werkervaring op te doen zodat de kans op een reguliere baan wordt vergroot. Daarnaast ontwikkelt en participeert de gemeente in experimenten als Groningen@Work en Extra werk aan Stad.

De volledige tekst van de notitie 'Werken, meedoen erbij horen' kunt u hier downloaden.

Zie het origineel