Ingezonden persbericht


PERSBERICHT van Cornerstone Technology BV te Dordrecht

Spookuur probleem in geautomatiseerde systemen

Na het jaar 2000 probleem, blijken nog niet alle algemene automatiserings-problemen opgelost te zijn. Er is een algemeen probleem waar de meeste bedrijven gevoelig voor zijn en dat zich iedere dag kan voordoen, namelijk het spookuur-probleem. Daarbij verplaatst het moment dat een opdracht in een systeem binnenkomt zich schijnbaar spontaan 24 uur in de tijd naar het verleden of ook 24 uur naar de toekomst.

Wat is het spookuur-probleem?

Het spookuur-probleem doet zich voor bij programma's die gedurende de dagovergang, dus tijdens het middernachtelijk uur (= spookuur), actief zijn.

Als een programma in afzonderlijke stappen, datum en tijd ophaalt, dan bestaat de kans dat één van de twee opdrachten juist voor middernacht plaatsvindt en de andere opdracht na middernacht.

Voorbeeld: verwerkingsmoment dd. 2005-05-22 / 23:59:59 uur.

Op 22 mei om 23:59:59 uur wordt door het programma de datum bepaald. Daarna wijzigt de systeemdatum van de computer. Vervolgens bepaalt het programma de systeemtijd. Het programma heeft nu de datum-tijd combinatie 2005-05-22 / 00:00:00
dus de combinatie van de oude datum met de nieuwe tijd. De verwerking lijkt 24 uur eerder te zijn uitgevoerd.

Een ander programma bepaalt eerst de tijd. Daarna verandert de systeemdatum. Het programma bepaalt de datum. De nu verkregen datum-tijd combinatie is: 2005-05-23 / 23:59:59
Dit is de combinatie van de nieuwe datum met de oude tijd. De verwerking lijkt 24 uur later te zijn uitgevoerd.

De kans dat voorgaande situaties zich vaker voordoen, neemt toe naarmate bedrijven de 24-uurs economie binnengaan.

Consequenties / schade

Er kunnen vele consequenties zijn. De minst erge is een volgorde verstoring in de verwerking van opdrachten in het systeem. De opslag van informatie gebeurt niet in de optimale volgorde. Het systeem wordt trager omdat m.n. indexes uit de pas kunnen lopen.

Erger is het, wanneer de volgorde van verwerking van invloed is op de uiteindelijke volgorde waarin klanten geholpen worden. De klant die hinder van de 24-uurs afwijking heeft, zal niet blij zijn.

Financiële consequenties ontstaan in o.a. de volgende situaties:


. Toewijzing van aandelen e.d. op basis van foutief geregistreerde volgorde van binnenkomst
. Foutief ingangsmoment van verzekeringen

. Onjuiste afhandeling van beursorders

. Foutieve afbakening van perioden bij rapportages
. Etc.

Het kan heel goed gebeuren dat de echte oorzaak van een op die manier ontstane fout, niet wordt onderkend. De fout blijkt niet reproduceerbaar. Men geeft het zoeken op. Hoewel het spookuur probleem voor vele organisaties een nauwelijks onderkend probleem is, zijn vele systemen er gevoelig voor.

De kans dat het optreedt of gaat optreden.

Het spookuur-probleem doet zich voor in systemen waarbij programma's met afzonderlijke instructies datum en tijd bepalen en rond het middernachtelijk uur actief zijn. Hoe groter het applicatie systeem hoe meer programma's tegelijkertijd rond middernacht actief zijn en dus een des te grotere kans dat het probleem zich voordoet. Ook als applicatie systemen om die tijd normaliter niet actief zijn, zal bij verruiming van de tijden naar 7 x 24 uur, hier rekening mee moeten worden gehouden. Incidenteel in tijd opgeschoven verwerkingen kunnen natuurlijk ook afwijkingen geven.

Cornerstone lost het probleem voor u op.

Cornerstone Technology BV uit Dordrecht doet al bijna 15 jaar volledig geautomatiseerde conversies van legacy applicatie systemen. Daarbij worden de applicatie programma's geanalyseerd en conform conversie-draaiboeken gewijzigd. Dit is normaliter maatwerk. Op 22 mei a.s. vieren wij ons 15 jarig jubileum. Daarom willen we een milestone met een feestlijk tintje neerzetten. Wij bieden aan om tegen een jubileumprijs uw applicatie systemen te onderzoeken op het voorkomen van het spookuur probleem. U krijgt van ons een rapportage en verbeterde programma's. Bovendien creëren we voor u een aan deze situatie gerelateerde repository, waardoor uw applicatie systeem voor u razendsnel te doorgronden wordt. Dit alles tegen een ongewoon lage jubileumprijs die op een fractie ligt van enige handmatig uitzoekwerk, ook als u dit aan lage lonen landen uitbesteedt. Dus voor één keer geen maatwerk. We willen u laten zien wat we kunnen op een standaard manier. Uw vele miljoenen regels code verwerken we in zijn geheel binnen één week na binnenkomst. We zullen u op een heel positieve manier verbazen.

De voorwaarden staan op onze website: www.cornerstone.nl

Tim Janssen
Managing Director
Cornerstone Technology BV
Archimedesstraat 12
3316 AB Dordrecht
The Netherlands

Web site : http://www.cornerstone.nl EMail : cornerstone@cornerstone.nl Telephone : + 31 (0) 78 613 8433
Mobile : + 31 (0) 6 5424 8500

SPOOKUUR BEDREIGT 24-UURS ECONOMIE!

Bij de overgang van een '8 tot 5' naar een 24-uurs bedrijf, ontstaan dezelfde problemen als bij de Millenium- en Euro-overgang. Beide laatste fenomenen, in eerste opzet niet voorzien door informatici, hebben wereldwijd zo'n slordige 40-50 miljard euro gekost. Zowel het Milleniumprobleem als de Euro-invoering ging gepaard met een rigide deadline. Het hier aangeduide spookuurprobleem is daarentegen sluipender en daarmee mogelijk schadelijker. In het ergste geval zal het niet eens onderkend worden. Wat is het?
Het spookuur ontstaat tengevolge van computerbewerkingen (hier aangeduid als transacties), waarbij een datum (dag) en tijdstip (uur), ongewild te ver uit elkaar liggen. Dat laat zich als volgt inzien. In de duizenden computercentra wereldwijd, worden miljarden transacties verwerkt. Dit continue proces gaat t.g.v. toenemende globalisering nu reeds (maar zeker bij een 24-uurs economie) over de 24 uur heen. Stel een programma start op 21 mei om 23:59:55. Dan kan er het volgende gebeuren: Er is minimaal één computerinstructie, die de tijd overneemt van het besturingssysteem, stel inmiddels 23:59:59, en vervolgens is er een instructie die de datum berekent of de datum op eenzelfde wijze als de tijd, van het besturingssysteem krijgt. Stel dat dit 1 seconde later gebeurt. Dit met mogelijk als fataal gegeven dat dit als de datum gezien wordt van de volgende dag, die precies begint na 24:00:00, dus op 00:00:01. De transactie wordt zodoende abusievelijk vastgelegd op 22 mei, 23:59:59. Dit scheelt in totaal 24 uur. Daarbij dient men extra alert te zijn, dat t.g.v. de Millenium-correctie, de datum veelal met extra instructies berekend moet worden. De kans dat de datum/tijd breuk optreedt is daarmee aanzienlijk toegenomen. De gevolgen lijken minuscuul, maar dat is alleen voor de oppervlakkige leek. Op dit moment moeten als gevolg van de datum/tijd breuk reeds tientallen transacties teruggedraaid worden, d.w.z., als de fout tijdig ontdekt wordt. Als dit niet gebeurt, ontstaat er vervuiling van de data in de primaire bestanden. Bedenk de enorme risico's, als die gegevens pas veel later opnieuw aangesproken worden. Wat was dan de gewenste waarde? Als voorbeeld dienen bankoperaties via SWIFT, verzekeringspolissen die een foutieve expiratiedatum krijgen, maar ook garanties, koerstoekeningen, inschrijving (prioriteit) op aandelen, starttijden, internationale overeenkomsten etc. De 24-uurs economie kent geen dagafsluiting. Daar gaat dit fenomeen structureel spelen.

Tim Janssen, directeur van Cornerstone Technology, wordt in zijn bevindingen in deze gesteund door ing. Ronald Wouterson, een doorgewinterde mainframe expert, die deze fout meermalen per maand tegen het lijf loopt. Wouterson bevestigd tevens vanuit de praktijk het niet geringe afbreukrisico. Hij geeft aan, dat nu actie ondernemen, de volgende hypevorming voorkomt. Handmatige correctie is volgens Wouterson onbegonnen werk. Zijn mening is dat bedrijven die een kerncompetentie hebben opgebouwd in sec de volledig geautomatiseerde analyse & conversie van applicatiesystemen, de meest gerede partijen zijn om dit op te lossen. Het gaat derhalve niet om de naam en omvang van de dienstverlener, maar de bewezen kracht van de analyse- en conversie-tools. Ook vindt hij de India-route geen optie omdat daar alles handmatig gebeurt, hetgeen zeer foutgevoelig blijkt. Het bedrijf blijft dan meestal met een enorm stuk testen voor zijn kritische bedrijfssystemen zitten. Het meest knellende aspect bij offshore uitbestedingen is, dat het onderhoud stilgelegd moet worden. Dat is nu juist de reden dat geavanceerde tools voor dit soort werk zo uitermate geschikt zijn. In plaats van maanden stilstand van het applicatiesysteem, wordt dit teruggedrongen tot een week of minder. Naast het strategische voordeel van snelheid, consistentie van de oplossing en vooral kwaliteit, levert de geautomatiseerde oplossing aanzienlijk minder problemen op.

Volgens Tim Janssen kan de oplossing kan eenvoudig en doeltreffend geschieden. Het vergt een aantal extra instructies, die datum of tijd nogmaals vergelijken met het daadwerkelijke tijdstip van be-/verwerking. De kwestie is: Hoe vind je de knelpunten in vaak miljoenen coderegels? Cornerstone Technology B.V. te Dordrecht, volledig gespecialiseerd in analyse, documentatie, renovatie en conversie van deze zogenaamde legacysystemen, wil in het kader van haar 15-jarig bestaan middels een speciale actie een oplossing bieden, die slechts een fractie kost van een oplossing die anders handmatig tot stand moet komen. De analysemachines van Cornerstone Technology kunnen zo'n 20 miljoen coderegels per dag analyseren en daar waar nodig herstellen. De grootste bedrijven (banken, verzekeringen etc.) kunnen dus binnen één week geholpen worden. Tim Janssen.


---- --