Verbond van Verzekeraars

Aanpak criminaliteit: bedrijfsleven en overheid pakken door

Meer aandacht voor de bestrijding van cybercrime, winkelcriminaliteit en heling. Meer projecten om de georganiseerde misdaad aan te pakken en zorgen voor subsidies voor urgente bedrijvenlocaties. Dat zijn kort gezegd de belangrijkste punten uit deel twee van het Actieplan Veilig Ondernemen, dat vorige week is ondertekend door de ministeries van Justitie, BZK en EZ, VNO-NCW, MKB-Nederland, de Nederlandse Vereniging van Gemeenten, de politie en het Verbond van Verzekeraars.

Eind vorig jaar zetten bedrijfsleven en overheid hun handtekening onder het Actieplan Veilig Ondernemen 2004-2008, dat tot doel heeft de criminaliteit in het bedrijfsleven in 2008 met minimaal twintig procent te verminderen. Het plan dat onlangs is ondertekend, is een aanvulling hierop, met vijf nieuwe projecten en drie versterkingen van projecten die gepland staan voor de periode 2005-2008. Namens het Verbond tekende vice-voorzitter Henri van Lent, die aangaf dat verzekeraars willen doen wat ze hebben beloofd (bijdragen aan een criminaliteitsvermindering van twintig procent), maar liefst zelfs meer dan dat. Volgens Van Lent is het actieplan een goed voorbeeld van een succesvolle publiek-private samenwerking, waarmee een einde komt aan de vrijblijvendheid die vaak heerst bij dit soort initiatieven. Dat dit tot goede resultaten kan leiden, blijkt bijvoorbeeld in de juweliersbranche, waar het aantal overvallen de afgelopen twee jaar met maar liefst zestig procent is gedaald.

Wensen
Deel twee van het actieplan bevat een aantal nieuwe projecten, zoals Tegenhouden van georganiseerde criminaliteit dat de aanpak van mobiele bendes moet verbeteren. Met name de detailhandel is hier slachtoffer van. Ook voor verzekeraars is dit project van belang bij de aanpak van voertuigdiefstal.

Subsidie
Verder krijgt het project Aanpak Urgente Bedrijvenlocaties meer handen en voeten. Staatssecretaris Karien van Gennip van Economische Zaken maakte bekend dat vijf winkelgebieden en vier bedrijventerreinen als eerste subsidie krijgen voor zogenaamde beheersmaatregelen. Daaronder vallen onder meer extra toezicht, cameras, verlichting, preventieve maatregelen in en aan objecten en aanpassingen van openbare ruimten, soms aangevuld met opleidingen en trainingen. Op die manier moet een eind worden gemaakt aan diefstal, geweldsmisdrijven, inbraken, overlast en vernielingen, waarmee met name winkelcentra te maken hebben. Bij bedrijventerreinen vormen inbraken en diefstallen in en uit gebouwen en autos/vrachtwagens het voornaamste hangijzer. De gebieden die subsidie krijgen, hebben al initiatieven genomen voor een adequate criminaliteitsaanpak, maar vaak ontbreekt het nog aan (financiële) middelen. De gebieden zijn op advies van een commissie van experts geselecteerd en hebben samen anderhalf miljoen subsidie gekregen. Tot en met 2007 kunnen in totaal nog vijftig bedrijventerreinen/winkelgebieden subsidie krijgen als ze een goed plan indienen. Meer informatie hierover is te vinden op www.hetccv.nl.

Verzekerd!, mei 2005