CDA

23-05-05
Balkenende wil duidelijkheid nee-kamp over welke wijzigingen zij willen

De tegenstanders van de Europese grondwet zeggen niet waarover eventuele heronderhandelingen moeten gaan, aldus Jan Peter Balkenende. Een Nee zonder alternatief is dus niet duidelijk.

Balkenende benadrukte dat Nederland keihard heeft onderhandeld over de grondwet. Hij vindt het niet goed om te gaan heronderhandelen. De argumenten van de tegenstanders van de grondwet kloppen volgens de premier niet. De grondwet gaat niet over Turkije. Met de grondwet in de hand worden de toetredingseisen voor nieuwe lidstaten juist strenger. De grondwet gaat niet over de euro. Ik begrijp de kritiek die mensen hebben, maar het grondwettelijk verdrag waarborgt juist de financiën van de Unie. De grondwet gaat ook niet over een superstaat. De grondwet regelt juist meer waarborgen voor de nationale parlementen.

De premier was zaterdag 21 mei te gast bij het Voorjaarscongres van het CDJA. Balkenende zei dat de jongeren moeten kiezen voor hun eigen idealen. Idealen hebben vooruitgang gebracht. Jongeren en ouderen mogen verschillend over bepaalde denken. Politici moeten niet bang zijn om het debat met jongeren aan te gaan. Politiek is lef hebben.