Persbericht
Afdeling Communicatie
nummer: 159
datum: 23 mei 2005
Jazzfestival eerste evenement met 'ecoglas' dit jaar
Horecaondernemers en gemeente werken samen aan een schone stad
Tijdens het Jazzfestival dat afgelopen weekend werd gehouden is het ecoglas (een kunststof retourglas) opnieuw ingezet. Vanaf 2001 zijn de ondernemers in de binnenstad van Amersfoort verplicht om ecoglazen te gebruiken tijdens evenementen. Eenmalige wegwerpglazen of glaswerk zijn tijdens evenementen niet toegestaan. Na een korte periode waarin de kunststof retourglazen tijdelijk niet gebruikt zijn, is door Horeca Nederland in samenwerking met alle pleincoördinatoren een vernieuwd uitvoeringsplan gemaakt. De ecoglazen voldoen nu wel aan een aantal eisen die beide partijen van tevoren hebben bepaald, zoals garanties ten aanzien van hygiëne, logistiek en prijsstelling.
Ecoglazen
Ecoglazen zijn glazen, gemaakt van stevig kunststof, die veelvuldig kunnen worden hergebruikt. Gebruik ervan levert voordelen op voor milieu en veiligheid en vermindert de hoeveelheid zwerfafval. Bezoekers van evenementen vinden dat belangrijk, zo bleek uit onderzoek eerder dit jaar. Bovendien past dit initiatief goed in de campagne Veilig op Straat, waar bestrijding van zwerfvuil een van de speerpunten is. Horecaondernemers en gemeente Amersfoort hebben de handen ineengeslagen voor een succesvolle inzet van deze glazen de komende jaren. Annemieke Zagerman van Horeca Nederland afdeling Amersfoort heeft hiervoor veel werk verzet. Zij heeft ook haar licht elders opgestoken. "In Amsterdam hebben ze het goed aangepakt, daar is een stichting in het leven geroepen die de horecaondernemers een hoop werk uit handen neemt, bovendien spreekt de 'moderne' aanpak mij persoonlijk heel erg aan. Een grappige cartoon op de glazen zorgt voor extra informatieoverdracht: een biertje met een boodschap!". De komende periode willen gemeente en horeca deze goede ideeën gaan uitwerken voor een Amersfoortse aanpak. Op dit moment wordt hard gewerkt om de opdruk op de glazen te realiseren en de verdere communicatie rondom het gebruik van de glazen te regelen.
Statiegeld en innamepunten
Om de retourglazen optimaal te kunnen benutten wordt statiegeld geheven. Statiegeld verhoogt het milieurendement en voorkomt verliezen bij ondernemers. De prijs per glas wordt waarschijnlijk 0,50 eurocent. Vanaf de volgende evenementen wordt dit vermeld op ieder glas. Per plein zijn er door de horeca 'innamepunten' ingericht waar de glazen ingeleverd kunnen worden. Horeca Nederland afdeling Amersfoort plus alle horecaondernemers van de binnenstad willen hiermee bijdragen aan een veilige en schone stad.
Informatie: Tianne van Woudenberg, communicatieadviseur Veilig op straat, telefoon 033 469 43 69, e-mail: t.vanwoudenberg@amersfoort.nl.
---- --
Gemeente Amersfoort