Metaalunie

Nieuws
Persberichten

Actieplan moet maakindustrie in Rijnland een impuls geven 12-5-2005

Op 23 mei 2005 ontvangt directeur-generaal Chris Buijnk van Economische Zaken het rapport `Naar een industrieel elan in Rijnland'. De Koninklijke Metaalunie en de Kamer van Koophandel en Fabrieken voor Rijnland presenteren hierin een actieplan om de maakindustrie in Rijnland een impuls te geven. De industrie verdient immers het geld voor de regio.

De maakindustrie in de regio Rijnland heeft een aantal interessante kenmerken, zoals een sterke verbondenheid met de dienstverlening. Bedrijven die dicht bij de eindgebruiker staan, kennen hogere marges en verdienen op deze manier meer geld voor de regio. Daarnaast is de innovatiekracht sterk ten opzichte van andere sectoren.

Het ontbreekt de maakindustrie Rijnland echter aan een duidelijk profiel. Mede daardoor laten provinciale en gemeentelijke overheden kansen liggen om deze vitale sector te versterken en verder uit te bouwen. Sterker nog, Rijnland heeft sinds enkele jaren een negatief vestigingssaldo in de maakindustrie.

De Koninklijke Metaalunie en de Kamer van Koophandel en Fabrieken voor Rijnland hebben daarom in het rapport een actieplan opgesteld voor een regionaal industriebeleid. Daarin onder meer aandacht voor bedrijfsoverdrachten, een incubator voor startende maakbedrijven, meer techniek in de economieopleidingen en de ontwikkeling van een hoogwaardig industriepark.

Het rapport `Naar een industrieel elan in Rijnland' wordt op maandag 23 mei 2005 om 16.30 uur in Leiden overhandigd aan directeur-generaal Chris Buijnk van het ministerie van Economische Zaken. Aanmelden voor deze bijeenkomst kan bij de Kamer van Koophandel Rijnland: 071-525 05 45, mevrouw A. Boers.