Rathenau Instituut


Nieuwe publicatie: Van pepperspray tot lasergun

van pepperspray tot lasergun:
Rathenau instituut publiceert boek over militaire technologie

Onder de naam Van pepperspray tot lasergun. Militaire technologie en de menselijke maat publiceert het Rathenau Instituut maandag 23 mei een studie van mr.drs. Kees Homan. Het eerste exemplaar van het boek wordt aangeboden aan Tweede-Kamerlid Theo Brinkel (CDA), lid van de vaste Kamercommissie voor Defensie.

In Van pepperspray tot lasergun brengt Homan de actuele stand van zaken op het terrein van de militaire technologie in kaart. Er wordt uitvoerig ingegaan op de belangrijkste recente ontwikkelingen in de militaire technologie, in het bijzonder waar die relevant zijn voor de Nederlandse overheid en krijgsmacht. Daarnaast is er ook aandacht voor de juridische en ethische vragen die deze
politiek-militairstrategische en militairtechnologische ontwikkelingen oproepen.

Aanleiding voor het boek zijn onder andere de terroristische aanslagen in de Verenigde Staten en Spanje en de oorlog in Irak waardoor de discussie over ontwikkelingen op het gebied van vrede, veiligheid en kwetsbaarheid sterk is toegenomen. Veiligheid is niet voor iedereen meer vanzelfsprekend. Technologie, met name militaire technologie wordt door velen gezien als een mogelijkheid om veiligheid te waarborgen.

In de studie worden een aantal specifieke thema's behandeld. Ten eerste het zogeheten Network Centric Warfare-concept, dat als belangrijkste ontwikkeling in de oorlogvoering wordt beschouwd. Dit concept omvat een integratie van netwerken van sensoren, wapensystemen en informatie. Vervolgens wordt aandacht besteed aan thema's als niet-letale wapens, biotechnologie en biologische wapens, directed-energy-wapens en militaire nanotechnologie. Tot slot wordt onderzocht welke beperkingen het (humanitaire) oorlogsrecht en wapenbeheersingsverdragen stellen aan het bezit en gebruik van militaire wapensystemen.

Over de auteur
Generaal-majoor der mariniers b.d. mr.drs. Kees Homan trad in 1962 bij het Koninklijk Instituut voor de Marine aan als adelborst voor het Korps Mariniers. Na zijn benoeming tot tweede-luitenant der mariniers in 1965 vervulde hij diverse functies in de operationele en opleidingssfeer. Zijn laatste functie was Directeur van het Instituut Defensie Leergangen. Sinds hij de actieve dienst heeft verlaten doet hij bij het Instituut Clingendael in Den Haag onderzoek op het gebied van vrede en veiligheid in het algemeen en defensie in het bijzonder.

Over het Rathenau Instituut
Het Rathenau Instituut is een onafhankelijke organisatie die zich vanuit een publieke invalshoek bezighoudt met vraagstukken op het snijvlak van wetenschap, technologie en samenleving en die de politiek daarover tijdig en op doordachte wijze informeert.