Persbericht

Voor een democratische Syrië en een rechtvaardige oplossing voor de Koerdische kwestie in Syrië'

Nieuwspoort, Denhaag 20 mei 2005

Op vrijdag 20 mei vond er een conferentie plaats over de Syrische Koerden en Syrië.

Deze vond plaats naar aanleiding van de recente ontwikkelingen in Syrië en Syrische Koerdistan.

De laatste tijd staat er een enorme druk van Amerika op de Syrische regering. Syrië is teruggetrokken uit Libanon, maar de druk van Amerika blijft aanhouden, omdat ze zo denken dat het regime gaat hervormen of het regime verandert . Bij deze conferentie waren verscheidene organisaties, sprekers en partijen aanwezig. De gastsprekers waren Michiel Leezenberg, Robert sotrik, Merwan Othman. Zij gaven een inleiding over de Syrische en Koerdische kwestie. Robert Sotrik is een middenoosten deskundige en is actief bij Middel East Research Associaties. Hij vertelde de gasten over "Syrië een regime in crisis . Michiel Leezenberg heeft Koerdisch gedoceerd aan de universiteit Utrecht en heeft lesgegeven aan de Arbil universiteit en heeft ook Syrische Koerdistan bezocht. Momenteel werkt hij bij de universiteit van Amsterdam. Hij vertelde over de Koerdische kwestie in Syrië . Merwan Osman is een dichter, die in de gevangenis heeft gezeten. Hij is een Syrische Koerdische dissident en activist en vertelde meer over de mensenrechtensituatie in Syrië.

De conferentie begon met een inleiding over Syrië door Robert Sotrik. Hij beschreef het regime die in crisis is en Syrië. Volgens hem was het regime in crisis door:
1. Economie ( handel en landbouw.

Syrië heeft problemen met de economie. Ten eerste omdat er een pijpleiding is gesloten door de Amerikanen vanuit Irak. Deze economische crisis zorgt voor een verscherping van de problemen.
2. Grote werkloosheid en een tekort aan sociale voorzieningen.
3. Bij de terugtrekking uit Libanon een groot aantal Syrische gastarbeiders terug gekeerd, die grote families onderhielden en zorgen voor een geldstroom naar Syrië. Deze stroom is nu weggevallen en er zijn meer werklozen bijgekomen.
4. De rijke Arabische oliestaten hebben in de loop van de jaren hun (financiële) steun afgebouwd waardoor de Syrië hun schulden niet meer kan bijhouden.
5. Europees associatieverdrag met Syrië is opgeschort .
6. Amerikaanse druk blijft aanhouden. Accountability act zorgt er voor dat bedrijven die zaken doen met Syrië komen op de zwarte lijst te staan. Als ze dus onderhandelen met Syrië, hebben ze geen handel meer met Amerika en daarom onderhandelen niet veel landen met Syrië. Volgens hem komt er nog geen regime change omdat er:


1. Oppositie ( kleine elite - geen achterban
2. Mensen zijn erg bang. Als je de politiek in gaat bestaat er een grote kans dat je vermoordt wordt en mensen zijn vaak economisch afhankelijk van het regime .
3. Er is een duidelijk alternatief nodig, zoals er in Irak wel was. En er is geen duidelijk alternatief .
4. . De oppositie is erg versnipperd in verschillende partijen, met verschillende doelstellingen.

Er is wel een draagvlak voor een regime change, net zoals in Irak .
5. Ook is er een kans dat er een achterland ontstaat in Syrië als het regime wegvalt door het gebrek aan een duidelijke oppositie. Hierdoor zou Syrië een bron van nieuw terrorisme kunnen zorgen, vanwege de chaos en gebrek aan alternatief.
6. . Ook is Syrië bewust van de dreiging en zullen ze proberen openingen te doen naar de oppositie.

Michiel Leezenberg sprak meer over de Koerdische kwestie naar aanleiding van de volksopstand in Qamishlo.

Koerden worden nog sterker onderdrukt dan andere bevolkingsgroepen in Syriër. Omdat ze niet Arabisch zijn en dat het regime is gebouwd op Arabisch nationalisme. Daardoor worden de Koerden zowel op sociaal, economisch en op cultuurgebied onderdrukt. Ze mogen hun eigen taal niet spreken, 100.000 hebben geen Syrische nationaliteit waardoor ze niet mogen reizen, werken of zelfs in een hotel mogen blijven slapen. Ook worden Koerdische gebieden zoals Jazeera gearabiseerd. De Arabieren worden gesteund tegen de Koerden. Toch hebben de Koerden voor een korte tijd enkele zetels gehad in het parlement, waardoor ze mee konden doen in het parlement. De 4 Koerdische vertegenwoordigers werden echter niet herkozen en één ervan werd gearresteerd.

De volksopstand in Qamishlo was volgens hem origineel, omdat deze opstand niet werd georganiseerd door politieke partijen of autoriteiten, maar door een spontane populistische volksopstand, Ook zei hij dat Öcalan Syrië heeft bezocht ten koste van de Syrische Koerden. Maar dat na de arrestatie van Öcalan, de macht van de PKK afnam en deze ruimte bood aan andere Koerdische organisaties.

Merwan Othman begon met zijn ervaringen in de Koerdische kwestie. Hij bezocht een conferentie over de Islam in Noorwegen. Terwijl een groep Koerden een hongerstaking in Hannover, boden zij hem een diner aan die hij weigerde.

Volgens hem was de Koerdische geestelijke al 15 dagen vermist. Hij is waarschijnlijk ontvoerd of verdween, omdat hij ten eerste was voor de vrijheid van religie en vrijheid van meningsuiting. Hij vertelde over de honderden gevangen in Syrië zonder legale wijze van berechting.

Vervolgens ging hij verder over de kenmerken van het regime. Syrië heeft nooit een goede relatie gehad. Daarom steunde zij extreem linkse partijen en de PKK in Turkije, de Irakese oppositie in Irak en indirecte steun aan andere groeperingen zoals Hezbollah/Hamas.

Volgens hem heeft Syrië nu echter veel macht verloren. Daarom probeerde zij een toenadering tot de oppositie te zoeken. Vooral bij de moslimbroeders, omdat ze toch enige raakvlakken hebben. (tegen Irak, steun aan anti-Israëlische groeperingen, steun aan Iran tijdens Irak-Iran oorlog). Op het eind van zijn lezing zei hij hoe hij de toekomst ziet. Hij denkt dat de Syrië radicaliseert of gaat samenwerken met Al Qaeda .

SP partij - Guido van Leemput Zijn standpunt was dat de SP is voor democratisering is in het Midden-Oosten en voor een verandering die door het volk zelf tot stand komt.

De SP is echter tegen een beperkte oorlogvoering zoals dat in Irak gebeurde. Volgens hem moest het Koerdische volk meer samenwerken met volkeren, zoals het Europese volk in plaats van met regeringen zoals in Irakese Koerdistan gebeurd met Amerika.

Dit zouden de Koerden bijvoorbeeld kunnen doen via de media zodat de Koerden meer in het daglicht komen te staan. En de Europeanen meer over de Koerden te weten komen en hun positie.

Amnesty International - Christian Rutgir Amnesty International werd vertegenwoordigd door . Amnesty international kon geen uitspraken doen over de verandering van het regime, maar wel over de velen mensenrechtenschendingen die er recent zijn gebeurd. Enkele mensenrechtenschendingen waren folteringen/martelingen in de gevangenissen, politieke/buitenrechtelijke moorden, arrestatie van politieke activisten. Ook ondervinden Koerden beperkingen qua cultuur, taal en economie.

Amnesty beveelt het Syrische regime aan om alle politieke gevangen vrij te laten die zonder proces hebben. Gewetensgevangen vrijlaten volgens internationale rechten. Onmiddellijk internationale artikelen uitvoeren. Oftewel om meteen te stoppen met alle mensenrechtenschendingen te stoppen. Ook moest volgens Amnesty de regering onderzoek doen naar strafbare feiten.

Vluchtelingenorganisatie - Fatima Özgümüs
Ook was deze vertegenwoordigerster van vluchtelingen organisaties in Nederland ( VON ) Aanwezig.

Zij benadrukte dat de Nederlandse regering de akkoorden van Geneve overtreedt (verdrag 51). De overheid stuurt Syriërs en Syrische Koerden terug, die vrees hebben voor vervolging. En de Syrische vluchtelingen die in Nederland leven krijgen geen veiligheid en bescherming. Wat het nog het erge is volgens haar, dat de overheid deze mensen probeert terug te sturen naar precies dezelfde plek waar ze vandaan zijn gekomen. En dat terwijl als de Nederlandse regering hoort over het Syrische regime, ze het allemaal eens zijn over de slechte situatie daar, maar dat als het over asielzoekers gaat, zij ze nog steeds zien als gelukszoekers, die niet deugen. Daarom sturen ze terug.

Tegen het eind van de conferentie werden er nog vragen gesteld door de aanwezigen .

Lijst aanwezigen


1- Vertegenwoordiger van minister van buitenlandse zaken .
2- Tweede kamer .

3- Gemeente Denhaag .

4- Amnesty international .

5- Vluchtelingen werk .

6- Vluchtelingen organisaties in Nederland .

7 -SP partij .

8 -Koerdische partijen van Koerdistan Syrië en Irak .
9 -Syrische oppositie partijen vertegenwoordigers.


10- Journalisten waar onder de Koerdische tv en media
11- Gastsprekers.

Informatiecentrum Yekiti voor Syrische Koerden in Nederland www.yekiti.net

Kawa Rashid

Tel: 0645562552


---- --