Politie Midden- en West Brabant

Politie controleert ruim 2.500 bestuurders op alcohol

TILBURG, 22 mei 2005

Politie controleert ruim 2.500 bestuurders op alcohol

Op zaterdag 21 mei 2005 heeft de politie van Midden en West Brabant een grootscheepse alcoholcontrole gehouden in de districten Oosterhout, Tilburg en Bergen op Zoom. De controle begon rond 19.00 uur en duurde tot 3.30 uur. Bij de actie moesten circa 2500 bestuurders blazen. 42 van hen hadden teveel gedronken. De politie controleerde op diverse vaste locaties in de regio. Daarnaast werden ook rijdende controles uitgevoerd. Het merendeel van het publiek reageerde positief op de controles. Aan de actie namen ruim 90 agenten deel. De alcoholcontrole maakt deel uit van een reeks controles die in landelijk en Europees verband worden gehouden

District Tilburg:

In het district Tilburg moesten 708 bestuurders meewerken aan een blaasproef. Daarvan kreeg er slechts één een proces-verbaal voor het rijden onder invloed. Vijftien anderen werden bekeurd voor andere verkeersovertredingen. Een gecontroleerde automobilist had nog een gevangenisstraf van vier weken openstaan. Hij is aangehouden en overgedragen aan het openbaar Ministerie. De politie controleerde met 25 agenten de Goirleseweg, de Bredaseweg en de Ringbaan-Oost

District Oosterhout

Bij de alcoholcontrole in het district Oosterhout waren mensen van de verkeers- veiligheidsorganisatie 3VO aanwezig. Zij deelden sleutelhangers,stickers en folders uit aan verkeersdeelnemers die geen alcohol gedronken hadden. Van de 950 gecontroleerde personen hadden er 19 te diep in het glaasje gekeken. Twaalf van hen kregen een geldboete, terwijl er zeven zich binnenkort voor de rechter mogen verantwoorden. In vier situaties ging de politie over tot het invorderen van het rijbewijs.
Verder zijn er ook diverse bekeuringen (totaal 17) uitgeschreven voor andere verkeersovertredingen zoals het niet dragen van de autogordel, defecte verlichting, geen verzekering, geen apk-keuring etc.

District Bergen op Zoom

In het district Bergen op Zoom werden 20 agenten ingezet. Zij controleerden op 21 verschillende locaties, verspreid door dit politiedistrict. In totaal zijn daar 473 weggebruikers gecontroleerd op het gebruik van alcohol in het verkeer. Veertien van hen bleken in overtreding te zijn. Dat leidde tot 11 geldboetes en 2 processen-verbaal waarbij ook het rijbewijs (2x) werd ingevorderd. De hoogste score bedroeg 835 ug/l terwijl 220 ug/l de wettelijk maximum grens is. De afkorting ug/l staat overigens voor: microgram alcohol per liter uitgeademde lucht.

District Breda:

Ook in Zundert, Rijsbergen, Galder, Strijbeek en Breda hield de politie alcoholcontroles, waarbij in totaal acht overtreders gearresteerd werden. Op de Markweg in Strijbeek probeerde een 22-jarige inwoner van Chaam aan de controle te ontkomen door het stopteken te negeren en weg te rijden. Na een korte achtervolging kon hij alsnog aangehouden worden. Een 63-jarige inwoner van de USA kreeg van de Officier van Justitie een geldboete van 400,- opgelegd, die hij moest betalen vóórdat hij in vrijheid werd gesteld. Deze maatregel werd toegepast omdat de man geen vaste woon- of verblijfplaats in Nederland heeft. Hij was op de Galderseweg in Galder betrapt met een ademalcoholgehalte van 500 ug/l.

De gevolgen:

Het rijden onder invloed van alcohol is een misdrijf. Bij relatief lichte overschrijdingen van de alcohollimiet (tussen 220ug/l en 350 ug/l), geeft de politie de overtreder een bekeuring van 190,-. Zwaardere overtredingen (boven 350 ug/l) worden voorgelegd aan het Openbaar Ministerie. Als het alcoholgehalte van de adem van de bestuurder hoger is dan 570 ug/l wordt het rijbewijs van de betreffende verdachte ingevorderd. Dat is ook het geval bij ernstige ongevallen waarbij sprake is van alcoholgebruik en bij hardnekkige recidivisten. De politie legt alle overtreders een rijverbod op, zodat zij kunnen ontnuchteren voordat ze weer achter het stuur plaats nemen. De straffen voor rijden onder invloed variëren van een boete tot gevangenisstraf. De rechter kan een ontzegging van de rijbevoegdheid opleggen.
Verder kunnen overtreders door het CBR (Centraal Bureau voor Rijvaardigheidsbewijzen) een EMA (Educatieve Maatregel Alcohol en Verkeer) opgelegd krijgen. Deze maatregel houdt in dat mensen die onder invloed van alcohol hebben gereden moeten deelnemen aan een cursus over alcohol en verkeer. De cursus die drie dagen duurt en kost de deelnemer ruim 700,- . Wie de cursus niet of onvoldoende volgt, raakt het rijbewijs alsnog kwijt.

Doelstelling:

Het terugdringen van het aantal slachtoffers in het verkeer is één van de doelen die de politie in Midden en West Brabant zich gesteld heeft. Daarbij zijn dit soort controles een hulpmiddel. De politie richt zich vooral op de belangrijkste ongevaloorzaken:
· Het rijden met een te hoge snelheid
· Het rijden door rood licht
· Alcoholgebruik in het verkeer

en op oorzaken van ernstig(er) letsel:

· Rijden zonder helm
· Het niet gebruiken van de autogordel.

Uit recente cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek en de Adviesdienst Verkeer en Vervoer (AVV) blijkt dat het aantal verkeersdoden is in 2004 met 19% gedaald ten opzichte van 2003. Het aantal mensen dat in het ziekenhuis belandde als gevolg van een verkeersongeluk, daalde vorig jaar met 10%.

Auteur: Jeroen Steenmeijer