Gemeente Winterswijk


28 februari 2005

Wim Scholtz winnaar Culturele Prijs Gemeente Winterswijk 2004

Winterswijk - De heer Wim Scholtz is de winnaar van de Culturele Prijs Gemeente Winterswijk 2004. Deze prijs is aan hem toegekend vanwege zijn grote inzet voor onder andere Vereniging Het Museum, het behoud van het cultureel erfgoed en de Stichting Mondriaan Winterswijk. Op 20 mei aanstaande reikt wethouder André Sletering de prijs uit aan de heer Wim Scholtz.

Wim Scholtz heeft zich op diverse manieren verdienstelijk gemaakt op het gebied van de geschiedenis van Winterswijk. Als leraar geschiedenis aan Scholengemeenschap De Driemark besteedde hij extra aandacht aan de geschiedenis van Winterswijk. Onder zijn bezielende leiding inspireerde hij zijn leerlingen tot geschiedbeoefening. Als opdrachten liet hij leerlingen historische krantenpagina's maken, die werden gepubliceerd in de huis aan huis bladen. Daarnaast is Wim Scholtz al sinds 20 april 1976 bestuurslid en sinds 28 april 1977 voorzitter van Vereniging Het Museum. De streekhistorische collectie van museum Freriks wordt beheerd, behouden en geëxposeerd door deze vereniging. Er ontwikkelen zich steeds weer nieuwe deelcollecties en nieuwe afdelingen. Daarbij speelt zijn inhoudelijke inbreng steeds een grote rol. Door Vereniging het Museum zijn al meer dan 30 boeken uitgegeven over de geschiedenis van Winterswijk. Daarbij kwam het initiatief vaak van Wim Scholtz, werden ze vaak (gedeeltelijk) door hem geschreven, en verzorgde hij vaak ook de eindredactie en de lay-out. Ook is hij een grote stimulerende factor voor alle vrijwilligers binnen de vereniging. Behoud van cultureel erfgoed is hem op het lijf geschreven. Hij heeft zich mateloos ingezet voor monumenten in Winterswijk. Met name op het gebied van de Winterswijkse textielgeschiedenis, met als hoogtepunt het behoud van de Tricot. Zijn strijd voor de notaristuin met bijbehorende woning, de Scholtenbrug, de graansilo en de begraafplaats zijn genoegzaam bekend. 'Mondriaan in Winterswijk' was de naam van de expositie die in 1979 in samenwerking met de heer Henkels, conservator van het Gemeentemuseum in Den Haag, werd georganiseerd ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van Vereniging het Museum. Na Winterswijk is deze expositie aansluitend in het buitenland en in het Gemeentemuseum in Den Haag te zien geweest. De belangrijkste aanwinst van museum Freriks is de tekening van de Jacobskerk. Ook is Wim Scholtz secretaris van de Stichting Mondriaan Winterswijk. Door deze stichting is de Mondriaan wandelroute vormgegeven. Ook is deze stichting actief betrokken bij de realisatie van het eerste Mondriaan Monument dat in Winterswijk wordt geplaatst. Eén van Wim Scholtz' vrienden van de Middelbare school is de voormalig Dichter des Vaderlands, Gerrit Komrij. Mede daardoor komt Komrij regelmatig naar zijn geboortedorp en kan museum Freriks een Komrij afdeling opbouwen. Ook tijdens vakanties is Wim Scholz actief. Zo reisde hij naar Zwitserland, Frankrijk en Israël om een expositie van Max van Dam te organiseren en over hem een boek te laten verschijnen. Hij reisde naar Zwitserland en Italië om voldoende over Pietro Armati te achterhalen, die in de dertiger jaren in de Achterhoek kwam schilderen. Al deze argumenten zijn voor de jury aanleiding geweest om hem de Culturele Prijs Gemeente Winterswijk 2004 toe te kennen.

Uitreiking prijs
De Culturele Prijs 2004 wordt uitgereikt tijdens een bijeenkomst met een bijzonder cultureel karakter. De uitreiking vindt plaats op vrijdag 20 mei 2005 in Schouwburg De Storm in Winterswijk. Aanvang van het programma staat gepland vanaf 19.30 uur.

Culturele Prijs Gemeente Winterswijk
Sinds 2002 reikt de gemeente Winterswijk ieder jaar de culturele prijs uit aan een persoon of groep van personen die zich op een bijzonder wijze verdienstelijk heeft gemaakt binnen of voor het Winterswijkse culturele leven. De prijs bestaat uit een oorkonde, een geldbedrag van 500,-- en een sieraad. Eerdere winnaars zijn mevrouw Carla Aalberts, houdster van Galerie Help U Zelven (2002) en de heer Hugo Klein Severt, musicus (2003).