Date : Friday, May 20, 2005
Sender Name: Cour des comptes - Rekenhof
Rekenhof: Auditresultaten inzake de maximumfactuur in de verzekering van geneeskundige verzorging
20 mei 2005 - Uit een onderzoek van het Rekenhof blijkt dat bij de toepassing van de "maximumfactuur" (MAF) door de Hulpkas voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering (HZIV) voor het jaar 2002, ongeveer 90 % van de dossiers met recht op terugbetaling goed werden opgevolgd. Bij de overige 10% van de dossiers werden echter nog tekortkomingen vastgesteld. Ook de regelgeving bleek niet altijd correct te zijn toegepast.
De wettelijke regeling inzake de MAF voor gezondheidszorgen wil aan alle gezinnen en alleenstaanden in België waarborgen dat hun persoonlijk aandeel, voor verstrekking van geneeskundige verzorging tijdens een bepaald jaar, tot een maximum wordt beperkt. De regeling onderscheidt drie soorten MAF: de sociale MAF (voor gezinnen waarvan minstens 1 lid tot een sociale categorie behoort, bvb. mindervaliden, werklozen,..), de inkomens-MAF (voor gezinnen met een laag of bescheiden inkomen) en de fiscale MAF (gezinnen die geen aanspraak kunnen maken op voorgaande regelingen).
De audit ging na of de reglementaire bepalingen werden nageleefd en inventariseerde de problemen die het Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering (RIZIV) en de HZIV ondervonden bij de toepassing van de sociale MAF en de inkomens-MAF. Het Rekenhof onderzocht of de nodige organisatorische en procedurele maatregelen werden genomen om de regeling tijdig en correct uit te voeren en in welke mate de maximumfactuur op een correcte, snelle wijze wordt uitbetaald.
Uit het onderzoek blijkt dat de HZIV tijdens de uitvoering van de MAF 2002 een opvolgingsgraad bereikte van ongeveer 90 % in de dossiers waarbij een effectieve terugbetaling moest gebeuren. Omdat de regeling "maximumfactuur" slechts anderhalf jaar in voege was en er bovendien een inhaaloperatie moest worden uitgevoerd voor de remgelden van het kalenderjaar 2001, mag dit als een vrij goed resultaat worden beschouwd. De terugbetaling aan de resterende 10 % gezinnen met een vastgesteld recht bij de HZIV was echter onvoldoende. De complexe gegevensuitwisseling en de stopzetting door de HZIV van de maandelijkse betalingen op het moment dat de remgelden ter uitvoering van de fiscale MAF van dat jaar naar de Administratie
voor Belastingen en Invordering worden verzonden, zijn hiervoor de voornaamste oorzaken.
De audit stelde vast dat er nog geen procedure bestaat tussen de FOD Sociale Zekerheid en de verzekeringsinstellingen om de correcte toekenning van de sociale MAF mogelijk te maken voor gezinnen waarvan één of meerdere gezinsleden het statuut van gehandicapte heeft. Ook bij de inkomens-MAF werden diverse tekortkomingen aan het licht gebracht. Zo werden zowel bij de opvraging van de gezinsinkomsten, de keuze van het inkomstenrefertejaar als de toepassing van de manuele procedure nog problemen vastgesteld. Bij de gegevensoverdracht voor de uitvoering van de fiscale MAF, bestaat er voor een klein aantal dossiers van de HZIV een beperkt maar reëel risico van dubbele betaling tussen de sociale en inkomens-MAF enerzijds en de fiscale MAF anderzijds.
De Minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid heeft uitgebreid geantwoord op de bevindingen van het Rekenhof. Hij onderschrijft grotendeels de aanbevelingen en belooft de regelgeving in de toekomst aan te passen waar nodig.
-----------------
Informatie voor de pers
Het Rekenhof is een collaterale instelling van het parlement. Het controleert de openbare financiën van de Staat, de gemeenschappen en gewesten en de provincies. Het Hof streeft naar een verbetering van de werking van de overheden. Daartoe bezorgt het de parlementaire vergaderingen, bewindslui en gecontroleerde diensten op tegenspraak tot stand gekomen, bruikbare en betrouwbare informatie. Het Rekenhof werkt op onafhankelijke wijze, met inachtneming van internationale auditnormen.
Het auditverslag "De maximumfactuur in de verzekering voor geneeskundige verzorging" werd op 19 mei aan het federale parlement bezorgd. Het gedetailleerde verslag (40 bladzijden) is ter beschikking op de homepagina van het Rekenhof: www.rekenhof.be.
Contactpersoon:
Line Emmerechts
Federale Cel Publicaties
02 551 88 80
URL:
Attachments: (None)