Ingezonden persbericht
Jongeren winnen Baanbrekerprijs voor aanpak jeugdwerkloosheid
Maastricht, 20 mei 2005 - Gisteren reikte Wim Kok de Baanbrekerprijs 2005 uit aan drie jongeren voor hun zelfbedachte aanpak tegen jeugdwerkloosheid. De Baanbrekerprijs 2005 is bedoeld om 'kansarme' jongeren uit te dagen zelf jeugdwerkloosheid aan te pakken en een initiatief van de Taskforce Jeugdwerkeloosheid, de Fortis Foundation en de Start Foundation. De winnende jongeren zijn getraind en begeleid door het Network For Training Entrepreneurship (NFTE). NFTE traint met behulp van het bedrijfsleven en overheid met name jeugdwerkelozen en schooldrop-outs om zelf werk te kunnen vinden of te starten als ondernemer.
De winnaars (Carina Kessen (25), Oussama Karbiche (17) en Michael Schouten (18) uit Maastricht) bedachten het Pre-jobcoaching 4 you(th) plan. Het idee is geënt op het probleem dat jongeren na het verlaten van school niet direct een baan vinden en 'doelloos' raken. MKB-ers worden bij Pre-jobcoaching 4 you(th) als 'buddy' ingezet om schoolverlaters te coachen. De buddy's gaan jongeren vanaf hun laatste schooljaar begeleiden in praktische zaken als solliciteren en proberen ze via hun eigen netwerk aan een baan te helpen.
Bij de beoordeling van de inzendingen is gelet op originaliteit, herkenningsmogelijkheden voor jongeren, mate van perspectief dat het idee biedt en uitvoerbaarheid. De drie winnende ideeën zullen worden uitgevoerd met ondersteuning van Start Foundation. Hiervoor is maximaal ¤ 560.000 beschikbaar. Verder mag de winnaar ¤ 15.000 besteden aan zaken als een studiereis, zolang deze besteding maar iets te maken heeft met het thema jeugd en werk. De winnaar van de tweede prijs mag hiervoor ¤ 10.000 besteden en de winnaar van de derde prijs ¤ 5.000. Tot slot krijgen de winnaars een extra prijs ter waarde van ¤ 5.000 voor een feest op hun school, sportclub of een andere instelling.
Over de Baanbrekerprijs
De Baanbrekerprijs 2005 is bedoeld om 'kansarme' jongeren uit te dagen zelf jeugdwerkloosheid aan te pakken en een initiatief van de Taskforce Jeugdwerkeloosheid, de Fortis Foundation en de Start Foundation. Inschrijven stond open voor iedere jongere, individu, bedrijf, school, klas of instelling. Voorwaarde was dat elke inzending tot stand komt met de betrokkenheid van tenminste drie jongeren. De jury bestond uit een groep van zeven deskundigen, waaronder Wim Kok (Voorzitter Baanbrekerprijs 2005; Bestuurslid Start Foundation), Jacques van Ek (Lid Fortis Executive Committee en bestuursvoorzitter Fortis Foundation Nederland) en Henk van Hoof (Staatssecretaris Sociale Zaken en Werkgelegenheid). De jury bestond verder nog uit een viertal jongeren.
Een foto van de prijsuitreiking vindt u op http://www.persinfo.nl/file.php?clientId=35&fileId=335&returnPath=%2Fimages.php%3FclientId%3D35
Over NFTE
Het Network for Training Entrepreneurship (NFTE) werd in 1987 opgericht door de zakenman Steve Mariotti. Hij startte het netwerk in de New Yorkse achterstandswijk The Bronx. Het doel van het NFTE is om kanszoekende jongeren een perspectief te bieden voor de toekomst. NFTE gaat ervan uit dat elk individu met wilskracht voor zichzelf een toekomst kan bouwen door te streven naar economische onafhankelijkheid en dat het zelf ondernemerschap getraind kan worden. De kern van het concept is de interactie tussen trainers, deelnemers, sociale instellingen en bedrijfsleven. Tijdens de trainingen wordt uitgegaan van de belevingswereld van de cursisten. NFTE -trainers zijn ervaren ondernemers en managers uit het bedrijfsleven en het maatschappelijk werk. De cursisten sluiten hun opleiding af met de presentatie van een ondernemingsplan voor een eigen onderneming.
Sinds de oprichting zijn overal ter wereld NFTE-organisaties opgericht die volgens dit concept werken. Inmiddels zijn wereldwijd tienduizenden jongeren getraind en is een aanzienlijk deel van hen, via het weer oppakken van de opleiding, weer actief de arbeidsmarkt opgegaan of een eigen onderneming gestart en met hernieuwd zelfvertrouwen aan een succesvolle loopbaan begonnen.
De stichting NFTE Nederland werd in 2002 opgericht met financiële steun van de provincie Limburg, DSM en Citibank. Inmiddels werken daarnaast vele bedrijven en sociale instellingen, waaronder ondermeer C&A, Fortis en USG, samen met NFTE. NFTE wil haar bewezen methodiek, die praktisch inspeelt op de maatschappij van vandaag, verder uitbouwen.
Ingezonden persbericht