---

Kamervragen en antwoorden
---

Kamervragen huisvesting CLSK

19-5-2005 12:30:00

In de bijlage bied ik u de antwoorden aan op de vragen van de vaste commissie van Defensie naar aanleiding van de brief van 31 maart 2005 inzake de huisvesting van het Commando Luchtstrijdkrachten (CLSK) (Kamerstuk 29 800 X nr. 72)

DE STAATSECRETARIS VAN DEFENSIE

Antwoorden op de vragen van de vaste commissie van Defensie naar aanleiding van de brief van 31 maart 2005 inzake de huisvesting van het Commando Luchtstrijdkrachten (CLSK) (Kamerstuk 29 800 X nr. 72)

1. Kan de regering aangeven wat er precies gaat verhuizen van het Commando Luchtstrijdkrachten (CLSK) en het Commando Landstrijdkrachten (CLAS) en welke onderdelen dit betreft?

De staf van de Bevelhebber der Luchtstrijdkrachten en de staf van de Tactische Luchtmacht in Den Haag worden dit jaar opgeheven. De taken van beide staven worden overgenomen door de staf van het Commando Luchtstrijdkrachten (CLSK) enerzijds en de Bestuursstaf en het Commando Diensten Centrum (CDC) anderzijds. De staf van het CLSK verhuist naar de nieuwe locatie te Breda.

Ook de staf van de Bevelhebber der Landstrijdkrachten en de staf van het Operationeel Commando "7 December" worden dit jaar opgeheven. De taken worden overgenomen door de staf van het Commando Landstrijdkrachten (CLAS), de Bestuursstaf en het Commando Diensten Centrum (CDC). Het Personeelscommando(onderdeel van het CLAS) in Den Haag wordt gereorganiseerd.

De staf van het CLAS zal tijdelijk worden gehuisvest op de Frank van Bijnenkazerne in Apeldoorn en op de Knoopkazerne in Utrecht. Het Personeelscommando is gehuisvest op de Frederikkazerne in Den Haag. Medio 2008 zal de definitieve locatie, de Kromhoutkazerne in Utrecht, worden betrokken en zal ook het Personeelscommando op deze kazerne worden ondergebracht. Te zijner tijd zal een brief met betrekking tot de infrastructurele behoefte voor het centraal huisvesten van staven van Defensie (waaronder het CLAS op de Kromhoutkazerne te Utrecht) u worden aangeboden.

2. Kan de regering aangeven om hoeveel mensen het gaat en kan zij aangeven of deze mensen bij de plannen betrokken zijn of worden? Kan de regering aangeven welke gevolgen deze verhuizing heeft, hoeveel mensen hiervoor privé dienen te verhuizen, wat hiervan de kosten zullen zijn en uit welke begrotingspost deze kosten worden betaald?

3. Tot welke directe en indirecte gevolgen voor het personeel leidt de verplaatsing naar de Eurotoren?

Door de verhuizing van staf CLSK en staf CLAS zullen in totaal circa 1000 functies vanuit de regio´s Den Haag en Apeldoorn naar respectievelijk Breda en Utrecht worden verplaatst. Op dit moment is nog niet duidelijk om hoeveel mensen het precies zal gaan.

Personeel heeft in beginsel een vrije woonplaatskeuze. Het is daarom op dit moment nog niet duidelijk hoeveel mensen als gevolg van deze verplaatsing daadwerkelijk gaan verhuizen. Voor een aantal geldt dat zij reeds in de nabijheid van de nieuwe locaties woont en daarom niet verhuist. Het is te verwachten dat een aantal mensen dat niet in de nabijheid woont om uiteenlopende persoonlijke redenen besluit niet te verhuizen. Een nog onbekend aantal mensen zal er voor kiezen om te verhuizen naar de omgeving van de nieuwe locaties.

Individuele verhuizingen als gevolg van de standplaatswijziging zullen, conform vigerende regelgeving, worden bekostigd uit de post overige personele uitgaven (personeelsexploitatie) van het CLSK, respectievelijk het CLAS.

De reorganisatievoorstellen voor het CLSK en het CLAS worden besproken in de voor deze reorganisatie ingestelde Buitengewone Gemeenschappelijke Medezeggenschapscommissies (BGMC).

4. Hoe lang blijft deze locatie naar verwachting voldoen aan de kwantitatieve en kwalitatieve behoefte en voor hoe lang zijn er dus geen nieuwe investeringen meer nodig?

Het is de verwachting dat op de locatie te Breda voldoende mogelijkheden aanwezig zijn om beperkte groei of krimp van de organisatie op te vangen. Doordat het gebouw vooruitlopend op de verhuizing zal worden aangepast, voldoet dit kwalitatief zowel aan de vigerende wet- en regelgeving als aan de functionele eisen. Naar verwachting zullen er daarna geen substantiële investeringen meer nodig zijn.

5. Wat is de reden van de vertraagde opleveringsdatum voor beide gebouwen?

De onderhandelingen met de diverse belanghebbenden (eigenaren, huurders en gemeenten) van respectievelijk de locatie Gilze-Rijen en de locatie Breda vergden meer tijd dan was voorzien. Met de benodigde aanpassing van de Eurotoren kan worden aangevangen nadat eind oktober 2005 de huidige gebruiker het kantoorpand heeft ontruimd. Naast een termijn waarin wordt verbouwd dient tevens tijd te worden uitgetrokken voor de inrichting en de verhuizing. Verwacht wordt dat de verhuizing eind maart 2006 is voltooid.