KNMG

Artsen debatteren over marktwerking in de zorg

KNMG District I Amsterdam organiseerde samen met de Amsterdamse Huisartsen Vereniging op 13 en 28 april twee debatten over marktwerking. Centraal stonden informatieoverdracht over marktwerking, daarnaast meningsvorming en stellingname vanuit de dokters.

Aan de hand van de uitkomsten van deze bijeenkomst zijn stellingen gemaakt die de tweede avond zijn voorgelegd aan een panel van andere 'marktpartijen': patiënten/ consumenten (Margot Weerts, directeur van het RPCP in Utrecht), Zorgautoriteit in oprichting (Frank de Grave), zorgverzekeraar (Joop Hendriks, Agis Zorgverzekeringen ), politiek (Frank Heemskerk, Tweede Kamerfractie PvdA) en management (Emile Lohman, OLVG Amsterdam).

Het debat over marktwerking blijkt een ingewikkeld en lastig debat te zijn, maar wel hoognodig. In 2006 start de basisverzekering, waarin nog meer dan nu marktelementen een rol zullen spelen. Er ontbreekt in het veld nog behoorlijk veel kennis over wat er nu echt gaat veranderen, op welke fronten marktwerking echt zal gaan plaatsvinden en welke delen van de zorg daar veel minder van zullen merken. Patiënten en consumenten gaven tijdens het debat aan, dat zij veel mogelijkheden zien die in de eerste plaats moeten leiden tot een betere service en bejegening, naast 'transparantie': dokter wat doet u en hoe goed doet u het? De zaal signaleerde vele risico's. Uitgebreid kwam het voorbeeld aan de orde van de wanbetalers die straks na drie maanden onverzekerd zullen zijn. Joop Hendriks van Agis gaf aan deze zorg te delen en meldde dat hier al druk actie op wordt ondernomen vanuit de ervaring die er bestaat met wanbetalers: maak de termijn tien maanden en je reduceert et probleem met 90%. Of de patiënt niet in het gedrang komt door al die marktwerking? Frank de Grave van de Zorgautoriteit in oprichting, die straks moet controleren of alles wel volgens de regels van het spel gaat, verklaarde vol vuur dat hij en zijn organisatie pal zullen staan voor de positie van de cliënt en klachten zeer ernstig zullen nemen.

Kortom: twee avonden vol informatie en debat met als belangrijkste conclusie dat nog heel veel informatie noodzakelijk is over wat er feitelijk op ons afkomt. Ook is er behoefte aan informatie over de positie die verschillende partijen innemen, waarbij nogal eens bijstelling in de beeldvorming noodzakelijk is. In de organisatie van deze twee avonden was bij uitstek een rol voor het KNMG District weggelegd: in samenwerking met zorgpartners in de regio de achterban informeren over belangrijke ontwikkelingen die iedereen in de zorg straks raken.

Paul van Dijk, arts
Bestuurslid KNMG District I Amsterdam

Laatst gewijzigd: 19-05-2005

Copyright © 2005 KNMG