FNV

Onderhandelingen CAO Horeca lopen vast

De onderhandelingen rondom de CAO Horeca zijn vastgelopen. KHN heeft het bod van de vakbonden afgeslagen en houdt, zij het met een paar aanpassingen, vast aan het concepteindbod dat ze eind april aan de vakbonden stuurde. Dat betekent dat het uiterst onzeker is of er een nieuwe CAO komt. De FNV Horecabond gaat de leden hierover raadplegen. Ben Francooy, voorzitter en onderhandelaar van de FNV Horecabond, is teleurgesteld over het resultaat en verloop van de onderhandelingen. 'Van meet af aan hebben de werkgevers op een ramkoers gevaren. Meer dan 25 verslechteringen ten opzichte van de huidige CAO stelden zij voor. Daarin is in drie onderhandelingsronden minimaal geschoven. Erg teleurstellend voor de sector die hard toe is aan een adequate CAO. Wij leggen het eindresultaat daarom met een negatief advies voor aan onze leden'.

In deze nieuwsbrief informeren we u over het verloop van de onderhandelingen en de consequenties van het ontbreken van een CAO. Verder treft u een antwoordkaart aan, waarop u uw mening over het eindbod van KHN kwijt kunt. Ook onze website biedt daartoe vanaf maandag (23 mei) gelegenheid.
Wat vooraf ging
Al in december 2004 stuurde de FNV Horecabond een voorstel naar KHN met de vraag zo snel mogelijk een afspraak te maken voor de onderhandelingen. KHN antwoordde hierop, na herhaaldelijk verzoek, pas op 4 februari 2005. Uit de voorstellen van beide partijen bleek al dat er een flinke kloof overbrugd moest worden. Die leek nog niet onoverkomelijk, zij het dat KHN wel meer dan 25 (!) verslechteringen voorstelde ten opzichte van de oude CAO. Na drie onderhandelingsronden bracht KHN op 29 april een concepteindbod uit. Hierin zijn door KHN een paar stappen gemaakt, waardoor het aantal verslechteringen maar beperkt werd verminderd. De bonden mochten uit dit bod nog drie onderhandelingspunten halen. Het voorstel was volgens de vakbonden zwaar onvoldoende en onze CAO commissie wilde nog een stap richting KHN zetten. Dat deed ze door de looptijd van de CAO te zetten op 2,5 jaar, maar wel met de voorwaarde dat de loonsverhoging navenant is (1 juli 2005: 1,25 % structureel en 0.5 % éénmalig, 1 juli 2006 : 1,25 % structureel, 1 juli 2007: 1,25 % structureel). KHN heeft het voorstel van de bonden op 18 mei afgewezen. Voor een beknopt overzicht van de eisen zie het schema en voor de complete tekst zie onze site www.horecabond.nl.
Wel of geen CAO: wat betekent dat voor u?
Op dit moment is er geen CAO Horeca. Het de vraag of die er überhaupt komt. Dat brengt onduidelijkheid met zich mee zowel bij de werkgevers als de werknemers. Daarom informeren wij u over de status van bestaande contracten en wat te doen als u een nieuw arbeidscontract moet afsluiten.
Voor bestaande arbeidscontracten geldt dat de oude CAO gewoon van toepassing blijft, tenzij u nieuwe afspraken maakt met uw werkgever.
Als u een nieuw arbeidscontract af moeten sluiten, is er alle vrijheid om afspraken te maken met uw werkgever. De oude CAO is niet meer automatisch van toepassing. De FNV Horecabond raadt u aan om uw werkgever een voorstel te doen op basis van de CAO 2003/2004. Een voorbeeld arbeidsovereenkomst kunt u downloaden via onze site www.horecabond.nl
Gelijk werk, gelijke beloning
Het kan dus zijn dat binnen een organisatie werknemers niet dezelfde arbeidsvoorwaarden hebben. De rechter heeft echter uitgemaakt dat gelijke beloning voor gelijk werk de algemene regel is. U kunt overwegen een (proef)procedure te starten als uw werkgever sterk afwijkende arbeidsvoorwaarden afspreekt.
Tot slot
Bijgevoegd sturen wij u een antwoordkaart waarop u kunt aangeven of u het eindbod van KHN voldoende vindt. Uw stem is een advies aan de CAO-commissie die uiteindelijk beslist over het al dan niet accepteren van dit eindbod. De CAO-commissie wil zich bij deze moeilijke beslissing gesteund zien door haar achterban. Houdt u er rekening mee dat als u aangeeft dat u het EENS bent met het eindbod, u ook akkoord gaat met de verslechteringen (zie schema). Ons advies aan u is overigens om NIET EENS te stemmen over het eindbod, omdat het te veel verslechteringen voor u met zich meebrengt. Hierbij moet u zich wel realiseren dat de kans aanwezig is dat er voorlopig dus geen CAO komt. U kunt uw mening ook kwijt op onze site Dit pakket bevat twee nieuwsbrieven, één exemplaar kunt u laten zien aan collega's die geen lid zijn van de FNV Horecabond. Voor het geval ze lid willen worden, treft u ook een inschrijfformulier aan. Voor vragen en opmerkingen kunt u contact opnemen met ons callcenter 0900-202 23 23.
Hoe verder?
Na de bijeenkomst met de CAO-commissie op 7 juni a.s. weet de Horecabond of het eindresultaat wordt geaccepteerd. Als het resultaat wordt afgewezen en er geen CAO komt, laat de Horecabond u als leden natuurlijk niet in de kou staan. Zoals hierboven aangegeven hoeft er voor werknemers met bestaande arbeidscontract niet heel veel te veranderen. Toch zal de Horecabond proberen om met individuele bedrijven gezamenlijke afspraken te maken: een CAO per bedrijf. Daarnaast probeert de Horecabond ook individuele leden zoveel mogelijk met raad en daad bij te staan zodat werknemers sterker staan in de onderhandelingen met de werkgever.
Uiteraard informeert de Horecabond u over wat de bond voor u kan en zal betekenen zodra duidelijk is dat er echt geen Horeca CAO komt.
Thema Voorstel FNV Voorstel KHN
Uitgangspunten Maximale zekerheid voor werknemers in CAO
Minimale CAO, maximale flexibiliteit.
Veel regelen tussen werkgever en werknemer
door
goede arbeidsvoorwaarden en
opleidingsmogelijkheden
Ondernemers en werknemers gezamenlijk investeren in: vakkennis en service
Looptijd 1 juli 2005-31 december 2007
(oorspronkelijk 1-1-2005 tot 1-1-
2006)

1 juli 2005- 31 december 2008
(oorspronkelijk 1-7-2005 tot 1-7-2010)
Loon Bij een meerjarige CAO voorwaarde
de volgende loonafspraken:

* 1 juli 2005: 1,25 % structureel en
0.5 % éénmalig

* 1 juli 2006 : 1,25 % structureel

* 1 juli 2007: 1,25 % structureel
(oorspronkelijk 1,25% voor een CAO
van 1 jaar)

* 0,5% loonsverhoging voor 3 jaar

* Verlaging jeugdlonen met 5 % voor 16 tot 21 jarigen (oorspronkelijk bod was:

* loonsverhoging: 0%

* jeugdlonen verlagen met 10-15%)
Loon en
functiewaardering
Officiële erkenning van vaardigheden en
kennis van werknemers door het Horeca
Branche Instituut.

* Aanvangssalaris werknemers functiegroep 1, 2, 3 gelijk aan wettelijk minimum. Vier jaar wachttijd
voor inschaling in CAO-loon. (oorspr. Ook voor
nu: alleen voor groep 1 en 2

* Functiewaarderingssysteem toepassen (oorspr. 'niet meer toepassen')

* Compensatie overwerk na 2184 uur op jaarbasis = 42 nu: uitbetaling bij meer 494 per
kwartaal = 38 uur per week,

* Afschaffen van nacht- en consignatietoeslag.
* Vervallen aanvulling op WAO van 10 % van loon Arbeidstijd en verlof Handhaven bepalingen CAO 2003/2004
* .

* .

* Geen recht op een vijfdaagse werkweek.

* Geen 17 vrije weekenden, maar slechts 13 vrije zondagen .

* Afschaffen van ATV voor oudere werknemers.

* Afschaffen bovenwettelijk zwangerschapsverlof.
* Beperking van bijzonder verlof.

* Minder zeggenschap werknemer bij opname
vakantiedagen (afwijking burgerlijk wetboek)

* tweede Paasdag, Tweede Pinksterdag, Tweede
Kerstdag en Hemelvaartsdag niet meer erkend als
feestdag

* Afschaffen mogelijkheid verlofsparen.

*

* Arbeidstijden tot 10 uur per dienst en 50 uur per week, incidenteel 12 uur per dienst en 60 uur per
week

* Onbeperkt gebroken diensten is toegestaan
Dienstverband Geen voorstel. * Contracten niet gebaseerd op minimum aantal uren per week, dus mogelijk dat werknemer niet
nu:
minimaal 4 uur per week

* Arbeidsovereenkomst bepaalde tijd (tenminste vier maanden) kan werkgever of werknemer tussentijds
opzeggen, opzegtermijn een maand.

* De werkgever mag een contract voor bepaalde tijd

nu: drie maal
Scholing Ontwikkelings- en scholingsbudget 2 %
van de loonsom
(oorspronkelijk: Verruiming
opleidingsmogelijkheden en
carrièreperspectief voor een
vakbekwamer en gastvrijer sector.) Ook
voor tijdelijke krachten.

* Geen vergoeding van scholingskosten meer

* Geen verlof voor scholing
Ziekte en
arbeidsongeschiktheid
Ketenbenadering: preventie -
reïntegratie - inkomenszekerheid
centraal. Inzet: voorkomen uitval
werknemers door goede
arbeidsomstandigheden, verantwoorde
werkdruk en sociaal arbeidsklimaat.
nu: één.

* 95% loon in eerste ziektejaar, 75% loon in tweede ziektejaar (oorspronkelijk: 100% eerste vier weken, 90% volgende negen weken, 80% loon volgende 39
weken).
Prikkels in eerste ziektejaar verstevigen om tweede ziektejaar tot 75% te kunnen aanvullen, het minimum is 70%.

* Afspraken over arbeidsomstandigheden overlaten aan werknemer en werkgever
Ziektekosten Bijdrage werkgevers voor
ziektekostenverzekering.
Geen vergoeding in afwachting van nieuw stelsel
Vut en pensioen Geen inzet huidige onderhandelingen. V.a. 2006 regelen.

* Geen vroegpensioen meer v.a. 2006

* Vroegpensioen omzetten in
ouderdomspensioenaanspraken.
Medezeggenschap Taken en bevoegdheden OR niet
wijzigen, ook niet na wetswijziging
Geen vakbondsverlof met behoud van loon; wel recht op twee dagen voor scholing en vergadering zonder behoud nu: 11 dagen doorbetaald
Veiligheid Onderzoek naar onveiligheid op
werkvloer
Overig Opstellen regels m.b.t. naleving CAO Parttimer die bij andere werkgever wil werken of als zelfstandige, moet hiervoor eerst schriftelijke
toestemming vragen aan werkgever.