Werkloosheid blijft licht stijgen
Nederland telde 516 duizend werklozen in de periode februari-april 2005. Na correctie voor seizoeninvloeden komt de werkloosheid uit op een half miljoen personen, een stijging van 3 duizend ten opzichte van de periode januari-maart 2005. De werkloosheid blijft hiermee licht stijgen, zo blijkt uit de nieuwste cijfers van het CBS.
In de afgelopen drie maanden was 6,9 procent van de beroepsbevolking werkloos. Een jaar eerder was dit 6,7 procent.
Geringe jaarstijging
In de periode februari-april 2005 was het aantal werklozen 16 duizend hoger dan een jaar eerder. Dit is de laagste jaarmutatie sinds begin 2002. De afgelopen twaalf maanden kende de werkloosheid zowel een periode van daling als van groei. In de zomer van 2004 daalde de werkloosheid licht. Hierop volgde een half jaar met een stijging van gemiddeld zo'n 4 duizend werklozen per maand. Het groeitempo was het afgelopen half jaar stabiel.
Percentage werkloze 45-plussers vrijwel constant
Het aantal werklozen tussen 45 en 64 jaar is in de periode februari-april 2005 opgelopen tot 141 duizend. Dit zijn er 7 duizend meer dan een jaar eerder. De bevolking van 45-64 jaar neemt al jaren toe, met als gevolg een groeiend aantal 45-64 jarigen op de arbeidsmarkt. Het percentage werkloze 45-plussers is met 5,4 procent echter nagenoeg gelijk gebleven.
Technische toelichting
De werkloze beroepsbevolking volgens de officiële definitie bestaat uit alle mensen van 15-64 jaar zonder werk (of met werk voor minder dan twaalf uur per week), die actief op zoek zijn naar betaald werk voor twaalf uur of meer per week en daarvoor beschikbaar zijn.
De cijfers over de werkloze beroepsbevolking zijn voornamelijk gebaseerd op de Enquête beroepsbevolking, een steekproefonderzoek dat maandelijks onder dertigduizend mensen in Nederland wordt gehouden. De uitkomsten uit dit steekproefonderzoek kennen een onnauwkeurigheidsmarge.
De maandelijkse cijfers over de werkloze beroepsbevolking hebben een voorlopig karakter. De cijfers kunnen met het beschikbaar komen van meer informatie over de arbeidsmarkt nog worden aangepast. Na afloop van het verslagjaar vindt een reguliere aanpassing plaats op basis van geactualiseerde informatie.
Zowel de trend als het seizoenpatroon worden iedere maand met het beschikbaar komen van nieuwe werkloosheidscijfers opnieuw vastgesteld. Hierdoor kunnen eerder gepubliceerde cijfers zijn bijgesteld. Op de website van het CBS staat een korte toelichting op seizoencorrectie en trend.
Het CBS publiceert naast cijfers over de werkloze beroepsbevolking ook een aantal andere indicatoren van het onbenut arbeidsaanbod, zoals de geregistreerde werkloosheid en het aantal mensen met een bijstands- of WW-uitkering. Deze gegevens zijn beschikbaar in de database StatLine op de website van het CBS: www.cbs.nl. Hier zijn ook de cijfers over de werkzame beroepsbevolking te vinden.
Het Centrum voor werk en inkomen (CWI) publiceert cijfers over de niet-werkende werkzoekenden op de CWI- website. Niet-werkende werkzoekenden en de werkloze beroepsbevolking verschillen sterk van samenstelling, waardoor ze niet zonder meer met elkaar kunnen worden vergeleken. Enerzijds staan niet alle werklozen ingeschreven bij het CWI. Dit betreft vooral personen zonder recht op een uitkering zoals jongeren en herintreders. Anderzijds staan er personen ingeschreven bij het CWI die niet tot de werkloze beroepsbevolking horen. Dit betreft vooral personen die niet direct beschikbaar zijn, of niet actief zoeken, of werk zoeken voor minder dan twaalf uur per week. Meer informatie over beide begrippen is te vinden in een gezamenlijk artikel van het CBS en het CWI.
PB05-060
19 mei 2005
9.30 uur
Centraal Bureau voor de Statistiek
Persbericht
CBS