Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Antwoorden op kamervragen over de registratie van kiezers die vanuit het buitenland aan stemmingen willen meedoen

Antwoorden op kamervragen over de registratie van kiezers die vanuit het buitenland aan stemmingen willen meedoen

17 mei 2005

Antwoorden op de schriftelijke vragen van Tweede Kamer-lid Externe link Van der Ham (D66) over de registratie van kiezers die vanuit het buitenland aan stemmingen willen meedoen.
---


1. Vraag Hebt u kennisgenomen van de brief van 28 februari 2005 van het Bureau Verkiezingen van de gemeente Den Haag waarin een registratie wordt bevestigd van een kiezer die vanuit het buitenland wenst deel te nemen aan verkiezingen? 1)


1. Antwoord Ja.


2. Vraag Is deze brief bijna een jaar te laat? Of is deze brief eigenlijk bedoeld als bevestiging van de registratie van een kiezer voor het referendum over het Europees grondwettelijk verdrag op 1 juni 2005?


2. Antwoord Een verzoek van de geadresseerde van de geanonimiseerde brief is ingewilligd voor deelname aan het referendum over de Europese Grondwet op 1 juni 2005. Dit is gebeurd op grond van een goed ingevuld registratieformulier voor het referendum over de Europese Grondwet. Vervolgens is abusievelijk óók de hierboven genoemde brief van 28 februari 2005 door het systeem gegenereerd waarbij de geadresseerde toestemming is verleend voor deelname aan de Europese Verkiezingen van 2004. Deze brief had dus niet verstuurd moeten worden.


3. Vraag Verbaast het de minister voor Bestuurlijke Vernieuwing en Koninkrijksrelaties dat het Bureau Verkiezingen van de gemeente Den Haag hem minister voor `Bestuurlijke Vorming en Koninkrijksrelaties' noemt?

3. Antwoord
In de brief van 28 februari 2005 is inderdaad een fout geslopen in de naamgeving van de minister voor Bestuurlijke Vernieuwing en Koninkrijksrelaties (BVK). Deze vergissing is door het bureau Verkiezingen van de gemeente Den Haag in 2004 bij controle na de verkiezingen geconstateerd. In de brief inwilliging registratie die de gemeente Den Haag hanteert voor het aanstaande referendum, komt een verwijzing naar de Minister BVK niet meer voor, omdat deze verwijzing indertijd verband hield met het bij de verkiezingen voor het Europees Parlement gehouden experiment internet- en telefoonstemmen vanuit het buitenland.


4. Vraag Is een dergelijke foutieve brief aan alle geregistreerde kiezers in het buitenland gestuurd?

4. Antwoord
Een dergelijke foutieve brief is niet aan alle geregistreerde kiezers in het buitenland gestuurd. Uit onderzoek van het Bureau Verkiezingen van de gemeente Den Haag is gebleken dat het slechts één brief betreft.


5. Vraag Kunt u inzicht verschaffen in het aantal en de aard van de klachten die u ontvangt over de procedure rondom registratie van kiesgerechtigden die vanuit het buitenland aan verkiezingen willen meedoen?

5. Antwoord
Bij de laatst gehouden Europese Verkiezingen in juni 2004, zijn in totaal door Bureau Verkiezingen 19 klachten ontvangen. Deze hadden hoofdzakelijk betrekking op het laat ontvangen van stembescheiden. Volgens informatie van de gemeente Den Haag ligt de oorzaak daarvan bij de soms onbetrouwbare postbezorging in het buitenland.


6. Vraag Hoeveel mensen hebben de afgelopen verkiezingen vanuit het buitenland hun stem uitgebracht?

6. Antwoord
In totaal hebben de bij de Europese Verkiezingen in juni 2004 vanuit het buitenland 12.275 kiezers een stem uitgebracht.


7. Vraag Wie is er (politiek) verantwoordelijk voor het Projectbureau Verkiezingen?

7. Antwoord
Politiek verantwoordelijk voor het Bureau Verkiezingen zijn Burgemeester en Wethouders van de gemeente Den Haag. De burgemeester is daarnaast, als voorzitter van het hoofd- en centraal stembureau, afzonderlijk verantwoordelijk voor een aantal andere gebieden verkiezingen betreffend, zoals omschreven in de Kieswet.


8. Vraag Welke maatregelen gaat u nemen om een ordelijk verloop van stemmingen door in het buitenland woonachtige stemgerechtigden tijdens het referendum over het Europees grondwettelijk verdrag te garanderen?

8. Antwoord
Teneinde een ordelijk verloop van stemmingen door in het buitenland woonachtige stemgerechtigden te bereiken, ziet de procedure en verdeling van de verantwoordelijkheden er als volgt uit: De verantwoordelijkheid voor het verloop van stemmingen door in het buitenland woonachtige stemgerechtigden is belegd bij de gemeente Den Haag (Bureau Verkiezingen). De gemeente Den Haag verzorgt de registratie van kiesgerechtigden die in het buitenland wonen, stuurt hen de relevante stembescheiden toe en heeft briefstembureaus ingericht waar de stemmen, die per brief zijn uitgebracht door kiezers in het buitenland, worden geteld.

Ten aanzien van het referendum dat op 1 juni 2005 zal plaatsvinden, voert het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties in de aanloop naar dit referendum regelmatig overleg met de gemeente Den Haag over kiezers in het buitenland en voorziet de gemeente Den Haag van advies wanneer zij daar behoefte aan heeft. Zo zijn bijvoorbeeld afspraken gemaakt over het verzenden van de samenvatting van de Europese Grondwet aan kiezers in het buitenland.

Ook worden de instructies die het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en het ministerie van Buitenlandse Zaken sturen aan de briefstembureaus in het buitenland afgestemd met de gemeente Den Haag. Daarnaast wordt de gemeente Den Haag, net zoals alle andere gemeenten in Nederland, middels circulaires en elektronische nieuwsbrieven op de hoogte gesteld van het referendum en de procedures en termijnen die gelden rond de stemming. Op deze wijze is de gemeente Den Haag ook geïnformeerd over de vraagstelling van het referendum.

Door het Bureau Verkiezingen van de gemeente Den Haag wordt elke keer nadat een verkiezing heeft plaatsgevonden waarbij kiezers in het buitenland betrokken zijn het geautomatiseerde semi-permanente bestand gecontroleerd en waar mogelijk technisch verfijnd om risico's uit te sluiten.


1) Geanonimiseerde brief van 28 februari 2005 inzake `inwilligen registratieverzoek Europees Parlement'