Gemeente Woudenberg


2005-038 Woudenberg steunt onderwijsplan voor aanpak huiselijk geweld

WOUDENBERG, 19 mei 2005
Een kind, dat zijn ouders dagelijks ruzie hoort maken, een jongere die ziet, dat de ouders zich agressief gedragen of zelf direct slachtoffer wordt van mishandeling, verwaarlozing, etc. Dit zijn allemaal gevallen waarin sprake is van huiselijk geweld. Het spreekt voor zich, dat huiselijk geweld een enorme impact heeft op alle betrokkenen, zowel op slachtoffers, daders als kinderen die getuige zijn geweest van huiselijk geweld. Behalve de direct betrokkenen raakt huiselijk geweld ook de maatschappij.

De aanpak van huiselijk geweld staat de laatste tijd sterk in de belangstelling. De rijksoverheid heeft daarin een actieve rol genomen. Over het hele land zijn centrumgemeenten aangewezen om de aanpak van huiselijk geweld te organiseren in samenwerking met alle betrokken organisaties voor hulp en verwijzing. Voor de regio Eemland heeft Amersfoort de rol als centrumgemeente op zich genomen. Voor de signalering en verwijzing kan het onderwijs een cruciale functie vervullen.

Onderwijs
Buren, huisartsen, kinderopvang, onderwijzend personeel en anderen zijn belangrijke signaleerders in het opsporen van huiselijk geweld. Met name in het onderwijs, waar dagelijks met kinderen wordt gewerkt, kunnen signalen aanwezig zijn. Soms zijn het duidelijke signalen, vaak ook zijn het die onbewuste tekenen, die combinatie van factoren. Het kind is iets te vaak van de trap gevallen, heeft te vaak dezelfde kleren aan, krijgt geen eten mee naar school, is afwezig tijdens de les, reageert opeens erg agressief of juist teruggetrokken op klasgenoten, etc.

Protocol en training voor onderwijzend personeel Het ministerie van Onderwijs Cultuur &Wetenschappen (OC&W) heeft een protocol ontwikkeld voor zowel het basis- als voortgezet onderwijs. Daarin wordt uitgelegd wat docenten kunnen doen als er vermoedens zijn van huiselijk geweld. Meer informatie over het protocol is te vinden op de website: www.minocw.nl bij veilige school en vervolgens protocol huiselijk geweld.
Behalve dit protocol heeft de DSP-groep in opdracht van het ministerie OC&W een training ontwikkeld voor nascholing van onderwijsprofessionals ten aanzien van huiselijk geweld. Hierin staat het signaleren van huiselijk geweld centraal en wordt scholen tevens een handreiking geboden om stappen te zetten naar een goede aanpak. Zie de website: www.onderwijsenhuiselijkgeweld.nl.

Aanbod voor basisscholen
Deze training gaat de Onderwijs Begeleidingsdienst Eemland (OBD Eemland) via de IB-netwerken aanbieden aan afgevaardigden van de basisscholen in Amersfoort, Leusden en Woudenberg. De OBD Eemland stuurt binnenkort een brief naar de basisscholen om hen te informeren over de training en verdere werkwijze. Deze training wordt komend schooljaar aangeboden. Doel is dat op elke school een aandachtsfunctionaris huiselijk geweld komt. Iemand die weet wat onderwijzend personeel kan doen bij vermoedens van huiselijk geweld.

Aanpak huiselijk geweld in Eemland Zuid
Dit aanbod is in samenspraak met gemeenten, diverse hulpverleningsinstellingen en politie tot stand gekomen. In de gemeenten Amersfoort, Leusden en Woudenberg is al enige jaren gekozen voor een gezamenlijke aanpak tegen huiselijk geweld. Verschillende succesvolle projecten zijn al gestart, anderen zijn nog in ontwikkeling.
De GGD coördineert de verschillende activiteiten. Eén daarvan is de aanpak van huiselijk geweld op scholen. Daarvoor is een onderwijsgroep in het leven geroepen die bestaat uit leden van de volgende organisaties: GGD Eemland, politie, Amant, PAL, samenwerkingsverbanden en OBD Eemland. Deze onderwijsgroep heeft als doel er zorg voor te dragen dat het onderwerp huiselijk geweld een zo breed mogelijk dekking vindt binnen de basisscholen.
Een aanbod voor het voortgezet onderwijs wordt in een later stadium gestart.
Laatst gewijzigd op 19/05/2005