Gemeente Amsterdam

Actieporgramma 'Wij Amsterdammers'goed op weg

19 mei 2005
---
Marga Kuperus Het college van B&W heeft ingestemd met de eerste voortgangsrapportage van het Actieprogramma `Wij Amsterdammers'. Het college concludeert dat de twee hoofddoelstellingen van `Wij Amsterdammers', namelijk terreur bestrijden en radicalisering tegengaan, en voorkomen van polarisatie door de weerbaarheid van Amsterdammers te versterken en positieve krachten te stimuleren, onverkort relevant blijven.

In de combinatie van deze twee hoofddoelstellingen zit de kracht van het actieplan. De eerste voortgangsrapportage geeft een overzicht van wat er in het afgelopen half jaar is gerealiseerd en aan welke acties op dit moment wordt gewerkt.

Direct na de moord op Theo van Gogh heeft het college opdracht gegeven om een Actieprogramma `Wij Amsterdammers' op te stellen, dat in januari door de gemeenteraad is vastgesteld. Sindsdien zijn er verschillende (expert)meetings over het actieprogramma gehouden. Daarin is gebleken dat de opgestelde analyse op hoofdlijnen wordt gedeeld en dat het ingezette beleid op brede steun kan rekenen.

De urgentie van het actieprogramma is onverminderd hoog en de uitvoering blijft de hoogste prioriteit houden. Het college waarschuwt wel voor onrealistische verwachtingen over de te behalen resultaten. De integratieproblematiek en de actuele radicaliseringsvraagstukken hebben een lange voorgeschiedenis met internationale dimensies en samenhangen. De indruk mag niet ontstaan dat die vraagstukken met extra inspanningen vanuit de lokale overheid op korte termijn kunnen worden opgelost.

Om de uitvoering van het steeds verder uitgroeiende programma op koers te houden heeft het college besloten om prioriteiten te stellen in de volgorde van uitvoering. Speerpunten zijn: * Versterking van de informatiepositie en coördinatie van de acties die voortvloeien uit onder meer de projecten Informatiehuishouding en Bestuurlijk draaiboek Vrede. * Heroriëntatie van de lopende integratieprogramma's, met als hoofdthema de keten onderwijs-werk. * Uitwerken van de wetenschappelijke analyses en aanbevelingen van deskundigen op het gebied van het voorkomen van polarisatie en het mobiliseren van positieve krachten. * Het verder uitwerken van de acties onder de noemer Intolerant tegen intolerantie. * Het versterken van de samenwerking met de belangrijkste lokale mede-actoren via rondes langs de stadsdelen, het onderwijs en andere maatschappelijke organisaties.

Daarnaast heeft het college een aantal maatregelen genomen om de projectcoördinatie te versterken en de uitvoering te versnellen.

Belangrijkste resultaten

In de voorgangrapportage worden in totaal 76 acties beschreven. Het navolgende overzicht geeft een selectie van de belangrijkste acties die gerealiseerd en/of in gang zijn gezet. * Instelling gemeentelijk meldpunt radicalisering.

* Quick scan bij 25 basisscholen naar aanleiding van signalen over radicalisering uit de Mozaïekschool. * Start bouw informatiehuis. * Aanscherping aanpak discriminatie door politie en justitie via protocol en trainingen. * Inzet van extra middelen voor het versterken van het meldpunt discriminatie. * Opstellen draaiboek Vrede en test bij de oefening `Bonfire'. * Afspraken met het bedrijfsleven over de creatie van extra stageplaatsen. * Creatie van 100 plaatsen bij de gemeente zelf. * Start uitvoering reeks van aanvullende projecten om uitval bij scholing en werk tegen te gaan. * Handreiking voor het volgen van het proces Mohammed B. * Uitrol lespakket historisch Besef. * Organisatie van tien schooldebatten. * AT5-uitzendingen Geert Mak over historie van Amsterdam. * Vaststelling en verspreiding van huisregels voor alle gemeentelijke sporthallen. * Overleg met horecaondernemers en jongerenorganisaties over een duidelijker deurbeleid. * Bijdragen aan de `Dag van de dialoog' en de `Internationale week tegen racisme en intolerantie' en vele andere activiteiten in de stad.

Vervolgtraject

Het college bestempelt het actieprogramma als `work in progress'. Voor de komende periode staan nog veel vervolgactiviteiten op het programma. Daarnaast zijn nieuwe overlegrondes gestart met het onderwijs, de stadsdelen en maatschappelijke organisaties.

Op 26 mei wordt de voortgangsrapportage in de Raadscommissie voor Algemene Zaken besproken.

Pb-097

Zie ook Dossier Wij Amsterdammers