Gemeente Doorn


Milieu

.BODEMVERONTREINING OP INTERNET

Informatie over bodemverontreiniging in de gemeente Doorn is al sinds april 2003 te raadplegen op internet (
www.provincie-Utrecht.nl/Bodemloket). Het onderzoek naar de nog te onderzoeken en te saneren locaties is nu afgerond. Het Bodemloket zal met deze nieuwe informatie worden aangevuld.

Landsdekkend Beeld
Eind 2002 is de provincie Utrecht gestart met het project Landsdekkend Beeld. Het doel van dit project is om een volledig overzicht te maken van alle verdachte locaties voor bodemverontreiniging op een landelijk uniforme wijze: Het Historisch Bodembestand (HBB). Dit bestand is uitgangspunt voor de te onderzoeken en zonodig ook te saneren locaties (de zogenaamde werkvoorraad). Dit werk moet in 2030 zijn afgerond. Een groot aantal verdachte locaties is al onderzocht en gesaneerd. Hierdoor is de werkvoorraad verminderd. Om een actueel beeld te krijgen, moeten alle reeds uitgevoerde bodemonderzoeken en saneringen worden opgenomen in hiervoor erkende bodeminformatiesystemen.

Werkvoorraad Doorn
De Milieudienst heeft voor de gemeente Doorn in 2004 een bijdrage geleverd aan het HBB en ook alle beschikbare bodemonderzoeksrapporten opgenomen in het bodeminformatiesysteem Nazca. Uit de vergelijking van de uitgevoerde bodemonderzoeken en saneringen met het HBB volgde het restant van de werkvoorraad. Het HBB gaf binnen de gemeente Doorn circa 338 locaties aan die potentieel ernstig verontreinigd zijn. Circa 43 van deze locaties zijn inmiddels al onderzocht en zonodig ook gesaneerd. Daarnaast moeten dus nog circa 295 locaties (verder) onderzocht worden. Aan de provincie is voorgesteld om hiervan circa 22 locaties aan te pakken in de periode t/m 2009. Dit betreffen locaties die zijn gelegen binnen stedelijk gebied, met de grootste kans op eventuele ernstige bodemverontreiniging (zogenaamde potentieel urgente locaties).

Op dinsdag 26 april 2005 heeft de provincie de resultaten van het project gepresenteerd aan de medewerkers van alle deelnemende gemeenten. Hierbij is ook aandacht gegeven aan het up-to-date houden van de gegevens en het toegankelijk maken voor derden via internet. Mogelijk zal op termijn de gemeente daarvoor dan overstappen op het landelijke Bodemloket ( www.Bodemloket.nl).

Geplaatst: 18-05-2005 11:13:37
Bewerkt : Item na plaatsing niet meer bewerkt