Gemeente Gouda


niet de groep, maar het probleem (18/05/05)

Meneer Den Ouden is bijna tachtig. s Zomers fietst hij elke dag naar zijn volkstuin aan de rand van Gouda. Verder is hij actief lid van de bewonerscommissie van de flat waar hij woont en doet hij vrijwilligerswerk in het sociaal pension in zijn buurt. Zijn leeftijdgenoot De Jong heeft het minder getroffen. Na een leven van lang en hard werken slijt hij zijn dagen in een verpleeghuis. Liefdevol verzorgd, maar eenzaam. Hij heeft ernstige reumatische klachten. De ene oudere, zo leert deze fictieve vergelijking ons, is de andere niet.

In haar welzijnsbeleid ging de overheid jarenlang uit van doelgroepen. Ouderen, gehandicapten, vrouwen en allochtonen vormden ieder zon doelgroep. De verschillende bevolkingsgroepen, was het idee, moeten in gelijke mate aan het maatschappelijk leven kunnen deelnemen. Maar heeft zon aanpak wel zin? Zijn de verschillen tussen de leden van een doelgroep niet minstens even groot als die tússen de verschillende doelgroepen? En is het dus niet beter om je te richten op specifieke problemen die zich voordoen, in plaats van op groepen? Het zijn deze vragen die de gemeente Gouda ertoe brengen om in plaats van een doelgroepenbeleid voortaan een diversiteitsbeleid te gaan voeren. Gouda richt zich dan niet langer op doelgroepen, maar op verschillende maatschappelijke problemen. Dit zijn problemen zoals analfabetisme, werkeloosheid en eenzaamheid. Verder is het diversiteitsbeleid erop gericht om te zorgen dat alle gemeentelijke voorzieningen toegankelijk zijn voor alle burgers: jong én oud, gehandicapt én gezond, allochtoon én autochtoon. De gemeente richt zich met het nieuwe diversiteitsbeleid ten slotte op het verbeteren van de zelfredzaamheid en op het versterken van ieders betrokkenheid bij de samenleving.

gericht op alle burgers

Het nieuwe diversiteitbeleid sluit aan bij het in 2004 vastgestelde OptimaForma-beleid voor welzijn. Het diversiteitbeleid geeft invulling aan de daarbij gestelde eis van algemene toegankelijkheid van voorzieningen voor alle burgers, jong en oud, gehandicapt en gezond, allochtoon en autochtoon. Het doelgroepenbeleid voor allochtonen, gehandicapten en ouderen zal geleidelijk opgaan in dit nieuwe, meer algemene beleid. Het college kiest op deze manier voor een brede benadering, waarbij meerdere beleidsterreinen en meerdere doelgroepen zijn betrokken. Jeugdbeleid blijft een speerpunt. Dat is ook met de nota OptimaForma Beleid Welzijn besloten. De omslag in beleid wordt het eerst ingevoerd op de gebieden van jeugdbeleid, onderwijsbeleid, arbeidsmarktbeleid, educatie, zorg en welzijn. Deze beleidsterreinen vallen samen met het Goudse raadsprogramma 1a Samenleving met samenhang. In de periode tot 1 januari 2008 staat het verwezenlijken van toegankelijke voorzieningen centraal.

vraaggericht maatwerk

Daarna gaat een verbreding van het diversiteitbeleid plaatsvinden. Dan wordt het toegepast op alle beleidsterreinen van de gemeente. In die fase staat vraaggericht maatwerk centraal. Met het diversiteitbeleid wil de gemeente verdieping gegeven aan haar streven naar vraaggericht werken en interactieve beleidsvorming. Deze twee doelen werden eerder aangewezen als belangrijke strategische beleidsontwikkelingen. Het diversiteitbeleid voegt daaraan een inhoudelijke visie toe vanuit drie opvattingen:


· Verschillen tussen mensen zorgen voor verrijking


· Mensen respecteren elkaars waarden en normen.


· Invalshoek is niet dat burgers het probleem zijn, maar dat burgers soms een probleem hébben.

Burgemeester en wethouders besloten tot deze verandering in december 2004. Ter voorbereiding op de discussie in de raad is het stuk in aangepaste vorm besproken in de vergadering van dinsdag 17 mei. Naar verwachting behandelt raadscommissie 2 het nieuwe diversiteitbeleid op 30 mei 2005. Besluitvorming in de gemeenteraad wordt op 27 juni 2005 verwacht.