Forse toename gebruik illegale software door werknemers
18 mei 2005 -
Steeds meer werknemers installeren software van de zaak op hun privé PC zonder daarvoor een aanvullende licentieovereenkomst te hebben afgesloten. Deze vorm van illegaal gebruik komt vaker voor in het MKB dan binnen grote bedrijven. Dit blijkt uit de nieuwste ICT Barometer van Ernst & Young. Ander opvallend onderzocht feit is dat de kwaliteit van offshore ICT-activiteiten ver beneden peil is. Slechts één op de drie projecten voldoet aan de verwachtingen.
Deze conclusies staan in de nieuwste ICT Barometer, het tweemaandelijks onderzoek van Ernst & Young naar ontwikkelingen op het gebied van ICT in Nederland. De ICT Barometer maakt deel uit van de EY Leadership programma's van Ernst & Young en is uitgevoerd door Interview-NSS onder 605 directeuren/managers en professionals.
Software van de zaak
Inmiddels installeert drie op de tien werknemers wel eens software van de zaak ook op de pc thuis. Dit is een toename met 22 procent ten opzichte van een eerdere meting in 2003. Twee op de drie ondervraagden ziet een verlaging van de softwareprijzen als het belangrijkste middel om illegaal softwaregebruik tegen te gaan. Daarnaast zijn de licentievoorwaarden onduidelijk en ingewikkeld. Eén op de drie ondervraagden pleit dan ook voor een vereenvoudiging van en meer en betere voorlichting over de copyrightregels.
Volgens Jacob Verschuur, directeur Ernst & Young ICT Leadership, is illegaal kopiëren niet alleen een mentaliteitskwestie. "Het is met de huidige copyrightregels onduidelijk wat wel en niet mag. Niet alleen de toezichthoudende instanties, maar zeker ook de werkgevers zijn blijkbaar niet in staat om het illegale softwaregebruik effectief te bestrijden." Daarnaast melden de meeste ondervraagde werknemers (69 procent) het niet als men vermoedt dat een medewerker of collega software zonder licentie gebruikt. Indien een collega de illegale software zou verkopen, neemt de bereidheid tot melding sterk toe (51 procent).
Kwaliteit ICT uitbesteding lagelonenlanden ver onder de maat
Een kwart van de ondervraagden is ontevreden over de kwaliteit van offshore ICT-activiteiten, terwijl veertig procent noch tevreden noch ontevreden is. Slechts één op de drie bedrijven voldoet dus aan de verwachtingen. Verschuur vindt de resultaten schokkend. "Als we Aziatische auto's importeren en slechts één op de drie deugt, dan vinden we dat onacceptabel. Bij offshore ICT-activiteiten is dit blijkbaar gebruikelijk." Over de kwaliteit van ICT-leveranciers in Nederland is men veel positiever. Bijna driekwart van de ondervraagden is tevreden tot zeer tevreden over de geleverde kwaliteit van de ICT-leveranciers in Nederland.
Verdubbeling budgetten offshore ICT-outscourcing
Bedrijven die op dit moment ICT-activiteiten verplaatsen naar of uitbesteden aan offshore landen verwachten een forse stijging van hun ICT-budget aan offshore outsourcing naar gemiddeld 31 procent. Op dit moment besteden deze bedrijven gemiddeld veertien procent van hun ICT-budget aan offshore outsourcing. Van de ondervraagde directeuren/managers en professionals die op dit moment niet aan offshore ICT-outsourcing doen, verwacht zestien procent dat hun organisatie in de toekomst ICT-activiteiten zal outsourcen. Binnen de dienstensector ligt dit percentage met 26 procent aanmerkelijk hoger. De overheid en not-for-profit sector blijven met vijf procent achter. India wordt met ruim vijftig procent veruit het meest genoemd als offshore land, gevolgd door China met zestien procent.
Over de Ernst & Young ICT Barometer
De ICT Barometer, een EY Leadership onderzoek van Ernst & Young, is de 'vinger aan de pols' voor managers. Het onderzoek wordt sinds december 2001 tweemaandelijks gehouden onder ruim zeshonderd Nederlandse directeuren/managers en professionals uit het bedrijfsleven (onderverdeeld naar productie & industrie, handel & distributie en dienstverlening & financiële instellingen), de not-for-profit sector en de overheid.
Het onderzoek is uitgevoerd door het marktonderzoeksbureau Interview-NSS. Van de ondervraagden is bekend hoeveel vestigingen en medewerkers zijn of haar organisatie heeft, aan hoeveel medewerkers leiding wordt gegeven, het functietype en de functietaken, betrokkenheid bij ICT en beslissingsbevoegdheid over ICT-aankopen. De groep ondervraagden wordt online geënquêteerd en beschikt daarvoor over een internetaansluiting. Gezien de samenstelling van de onderzochte groep mag het onderzoek niet als representatief voor de Nederlandse bevolking worden gezien. De ICT Barometer biedt naast het jaarlijkse Trends in ICT onderzoek een belangrijk deel 'up to date'-informatie door een aantal vaste businessdilemma's te monitoren, aangevuld met actuele vragen.
Het rapport van het onderzoek in de ICT Barometer naar illegale software en uitbesteding ICT aan lagelonelanden (pdf, 236 KB) is online beschikbaar.
Voor meer informatie over dit onderwerp kunt u terecht bij Trends in ICT van Ernst & Young of bij onze woordvoerder Toby Ellson, telefoon 010 406 53 64.
Ernst & Young