FNV

Kamer schaart zich achter petitie over wet medezeggenschap

In de Tweede Kamer bestaat een duidelijke meerderheid om de angel uit het ontwerp voor de Wet Medezeggenschap Werknemers te halen. Het mag niet zo zijn dat het advies- en instemmingsrecht binnen een bedrijf wegonderhandeld kan worden, zoals minister De Geus wil. Dat bleek dinsdag na het aanbieden van een petitie aan de leden van de Vaste Kamercommissie voor Sociale Zaken.

"Als het hierom gaat, streven we de PvdA nog voorbij", hield Eske van Eggerschot (VVD) betogende ondernemingsraadsleden van de vakbonden FNV Bondgenoten, Abvakabo FNV en FNV Bouw op het Plein voor de Tweede Kamer voor. "Laten we het niet ingewikkeld maken en dit hele onderwerp uit het wetsontwerp schrijven."

Het kabinet stelt voor dat directies met de ondernemingsraad kunnen afspreken bepaalde medezeggenschapsrechten uit te schakelen. Maar De Geus lijkt in het debat van volgende week weinig kans te maken om dit idee door de Tweede kamer te slepen.

Ook Kamerlid Fatma Koser Kaya van regeringspartij D66 sprak zich duidelijk tegen dit wegcontracteren van bevoegdheden uit. Net als Hannie Stuurman (PvdA), Jan de Wit (SP) en Ineke van Gent (GroenLinks). Nihat Eski (CDA) beloofde het wetsvoorstel kritisch te beoordelen.

Op het Plein voor de Tweede Kamer legde FNV-bestuurder Peter Gortzak uit waarom de medezeggenschap in bedrijven beter verdienen. "In grote lijnen voldoet de huidige WOR, de Wet op de Ondernemingsraden, heel goed. Hoewel je altijd wensen voor verbeteringen houdt, is dit wetsvoorstel nergens voor nodig."

"Deze wet maakt het fundamentele recht op medezeggenschap tor ruilobject", legde Gortzak de vinger op de zere plek. "Directies kunnen een deal sluiten om deze rechten aan de kant te zetten, bijvoorbeeld in ruil voor een aantal secundaire arbeidsvoorwaarden. Dat moeten we niet willen."

Daarop greep `de minister zelf' de microfoon om de geschiedenis van de WOR en de zegeningen van de "veel efficiëntere" WMW - als uitvloeisel van het kabinetsparool `meedoen, meer werk, minder regels' - te belichten. De acteur kreeg als reactie veel boegeroep van de or-leden op het Plein.

Uit een internetenquête van FNV Bondgenoten bleek eerder dat 93 procent van de vijfhonderd deelnemers ondernemingsraadsleden tegen een wettelijke mogelijkheid is om bevoegdheden, zoals het adviesrecht bij reorganisaties, weg te contracteren. De meerderheid voorziet grote druk van de werkgever als deze mogelijkheid er daadwerkelijk komt.

`Niet snoeien, maar groeien' is het motto van de FNV, nodig nu het kabinet steeds meer werk op het bordje van de ondernemingsrad legt. Hans Hubregtse, adviseur in dienst van FNV Bondgenoten, bevroeg de demonstrerende or-leden daarover. In allerlei wetten, zoals over roken of privacy, legt het kabinet de verantwoordelijkheid bij de medezeggenschap in de bedrijven neer. Veel or-leden bleken er maar knap druk mee te zijn.

Het wetsontwerp voorziet ook in een aantal andere opmerkelijke voorstellen, zoals een landelijke verkiezingsdag en een grotere invloed van de achterban op het werk van de ondernemingsraad. De FNV steunt deze onderdelen wel.