Voedingcentrum
Controle op huisverkoop vlees en biologische zuivel
18 mei 2005
Bij een kleinschalige controle van huisverkooppunten van vlees en
biologische zuivel heeft de Voedsel en Waren Autoriteit relatief veel
overtredingen van de regels geconstateerd. Hoewel deze overtredingen
geen direct gevaar vormden voor de gezondheid, is het goed alert te
zijn bij het kopen bij de boer. Let vooral op de hygiëne en koeling
bij bederfelijke producten zoals vlees en zuivel.
Producten die rechtstreeks worden gekocht bij de boer moeten net als
producten uit de supermarkt of speciaalzaak voldoen aan de regels van
de Warenwet. De Voedsel en Waren Autoriteit controleert daarom ook
verkooppunten aan huis. Ook het Centraal orgaan voor
kwaliteitsaangelegenheden in de zuivel (COKZ) controleert op
boerderijen. De VWA heeft in de periode juni tot en met oktober 2004
68 verkooppunten van vlees en 46 verkooppunten van biologische zuivel
gecontroleerd op hygiëne, (bewaar)temperatuur en etikettering.
Overtredingen
Ruim eenderde van de verkooppunten van vlees hield zich niet aan de
regels voor het handhaven van de bewaartemperatuur en etikettering.
Het vlees werd bijvoorbeeld bewaard in vriezers met een te kleine
vriescapaciteit. Ook werd er niet of onjuist geëtiketteerd. Bij de
huisverkoop van biologische zuivel werden er in ongeveer een kwart van
de gevallen overtredingen geconstateerd. Hierbij ging het vooral om
onvoldoende hygiëne en een onjuiste bewaartemperatuur.
Tips voor kopen bij de boer
Omdat bacteriën onzichtbaar zijn, is het erg moeilijk te zien of er
bij de verkoop aan huis hygiënisch gewerkt wordt. Als algemeen advies
geldt eigenlijk altijd: bij twijfel niet kopen. Verder kunt u erop
letten of de ruimte waar de producten worden verkocht schoon en goed
onderhouden is. Ook moet er geen ongedierte zoals insecten of muizen
bij de producten kunnen komen. Bederfelijke producten moeten uiteraard
goed gekoeld worden bewaard en zijn voorzien van een
houdbaarheidsdatum. Bevroren vlees moet in een grote vriezer worden
bewaard. Ten slotte is het belangrijk dat bij de boer gekochte rauwe
melk voor gebruik wordt gekookt om ziekteverwekkende bacteriën
onschadelijk te maken.