Greenpeace

Borssele, 18 mei

P E R S B E R I C H T

Greenpeace: Kernenergie is nooit veilig Kernafvalvaatjes dringen terrein Borssele binnen

Dertig actievoerders van Greenpeace Nederland gekleed als kernafvalvaten zijn het terrein van kerncentrale Borssele binnengedrongen. Zij laten hiermee zien dat kerncentrales nooit 100 procent te beveiligen zijn. Kerncentrales produceren niet alleen levensgevaarlijk radioactief afval, maar zijn ook een potentieel doelwit voor terroristische aanslagen. Toch overweegt het kabinet om kerncentrale Borssele ook na 2013 open te houden. Greenpeace eist van het kabinet duidelijkheid en daadkracht: Borssele sluiten in 2013 en investeren in energie die op een veilige manier bijdraagt aan het stoppen van klimaatverandering zoals zon, wind en schone biomassa.

"Kernenergie is nooit veilig. In de huidige instabiele wereld zijn kerncentrales een gevaarlijk zwakke plek voor terrorisme. Een kerncentrale is voor kwaadwillenden het ultieme doel om schade en chaos te veroorzaken en de elektriciteitsvoorziening in gevaar te brengen," aldus Femke Bartels, campagneleider klimaat en energie van Greenpeace. "De 'kernafvalvaten' van vandaag illustreren dat ondanks de hekken en camera's ook de beveiliging van Borssele niet waterdicht is. Dit keer zijn het vreedzame actievoerders, maar kwaadwillenden kunnen op het terrein van de kerncentrale veel schade aanrichten."

Voorstanders van kernenergie misbruiken de problemen rond klimaatverandering om kernenergie te promoten. Maar kernenergie is een schijnoplossing. De nadelen overtreffen de voordelen: er is geen oplossing voor het kernafval dat 240.000 jaar gevaarlijk blijft, de voorraad uranium - de grondstof voor kernenergie - is binnen 50 tot 70 jaar uitgeput, ongelukken zijn in ouder wordende centrales zoals Borssele nooit uit te sluiten en nucleaire fabrieken zijn een interessant doelwit voor terroristen. Goede oplossingen voor klimaatverandering zijn voor handen. In Nederland staan investeerders in de rij om schone energie op te wekken met bijvoorbeeld windmolens op de Noordzee. Het is daarom wrang dat dit kabinet wel de optie openhoudt om Borssele niet te sluiten, maar tegelijkertijd de geldkraan voor duurzame energie dichtdraait.

Kerncentrales en opslagplaatsen voor kernafval zijn 'aantrekkelijke' doelwitten voor terroristische aanslagen, omdat een groot gebied radioactief besmet kan raken. Bij een aanslag of ongeluk kan meer radioactief materiaal vrijkomen dan in Tsjernobyl het geval was, wat betekent dat een gebied tot 100.000 vierkante kilometer (een gebied groter dan Nederland en België bij elkaar) ontruimd zou moeten worden . Het aantal doden als gevolg van kanker kan dan oplopen tot meer dan een miljoen.

Hoewel in het regeerakkoord is afgesproken dat de kerncentrale Borssele in 2013 wordt gesloten, roept staatssecretaris Van Geel steeds vaker dat Borssele wat hem betreft open kan blijven. Met alle milieu- en veiligheidsrisico's van dien. Borssele is met 32 jaar nu al één van de oudste kerncentrales in de wereld. Oude kerncentrales zijn een onbekende en onzekere factor . Veel vergelijkbare kerncentrales zijn inmiddels gesloten. Kerncentrales van hetzelfde type als Borssele hebben geregeld problemen met scheurtjes en corrosie bij de reactorkern.

Greenpeace vindt het onbegrijpelijk dat Van Geel de voorgenomen sluiting van de kerncentrale weer ter discussie stelt. "Openhouden van Borssele is hoog spel spelen. Aan kernenergie kleven teveel risico's en problemen om een echte oplossing te kunnen zijn voor klimaatverandering," aldus Femke Bartels. "De enige oplossing voor klimaatverandering is zo snel mogelijk overstappen op écht duurzame energiebronnen zoals zon, wind en biomassa."

Welke wereldwijde problemen spelen er deze week rond kernenergie? Lees op www.greenpeace.nl het weekjournaal kernenergie.

"Nuclear Reactor Hazards, ongoing dangers of operating nuclear technology in the 21st century", rapport voor Greenpeace International, April 2005 (http://www.greenpeace.org/international/press/reports/nuclearreactorhazards) "Verlengde opening Borssele: risico's en kosten", rapport Profundo, april 2005 (www.greenpeace.nl/reports/verlengde-opening-borssele)

Greenpeace is een onafhankelijke, wereldwijde milieuorganisatie die wordt vertegenwoordigd in meer dan 40 landen. De organisatie wordt in Nederland gesteund door ongeveer 612.000 donateurs. Greenpeace voert actie tegen klimaatverandering, nucleaire energie, giftige stoffen, het kappen van oerbossen en het verdwijnen van biodiversiteit op land en zee.