CAO Horeca voor 320.000 werknemers
Persbericht 18 mei 2005
Vernieuwing van de arbeidsverhoudingen en arbeidsvoorwaarden
noodzakelijk
Geen CAO Horeca voor 320.000 werknemers
WOERDEN, 18 mei 2005 - De werknemers in de horeca krijgen geen CAO.
Naar de mening van Koninklijk Horeca Nederland blokkeert conservatief
denken van de vakbonden iedere vernieuwing in de arbeidsvoorwaarden.
In deze economisch onzekere tijd is vernieuwing voor zowel werkgever
als werknemer noodzakelijk. "We zijn dan ook behoorlijk
teleurgesteld", stelt Dirk Vreugdenhil namens de werkgevers. "De
vakbonden hebben een unieke kans laten lopen om baanbrekend werk te
verrichten in de vernieuwing van de arbeidsverhoudingen binnen zo'n
toonaangevende sector als de horeca!" Koninklijk Horeca Nederland
heeft nu een eindbod neergelegd met een ultimatum van vier weken.
Sinds het begin van de onderhandelingen heeft Koninklijk Horeca
Nederland de voorstellen een aantal maal bijgesteld om tegemoet te
komen aan wensen van de bonden. Zelf hebben de bonden de werkgevers
geen enkele handreiking gedaan. De bonden willen nu terug naar af om
het onderhandelingsproces van begin af aan opnieuw te gaan voeren.
Met het eindbod wil Koninklijk Horeca Nederland het voor werkgevers
een stuk makkelijker maken om zelf veel meer met al het personeel,
maar ook met medewerkers individueel te regelen. Veel overbodige
regels moeten op deze manier verdwijnen. "We hebben de
beslissingsbevoegdheid omtrent de arbeidsvoorwaarden zoveel mogelijk
bij de onderneming willen leggen", aldus Dirk Vreugdenhil. "Hierdoor
wordt er minder binnen strakke CAO-kaders geregeld, maar meer aan de
werkgever en werknemers zelf overgelaten. De arbeidswetgeving is
dermate veranderd, dat je daar zorgvuldig op in moet spelen. We hebben
de flexibiliteit voor de onderneming en veilig & gezond werken voor de
werkgevers als uitgangspunten genomen om tot een evenwichtige CAO te
komen."
In het eindbod worden functiewaardering, beloning, contractduur en
arbeidstijd binnen een nieuwe flexibele CAO geregeld. Hierbij kan de
onderneming zaken zelf oppakken en regelen. Omdat de horecaomzet en
winstgevendheid onder grote druk staan zal er geen ruimte zijn voor
structurele loonsverhoging. Werknemers die al enige tijd in dienst
zijn ontvangen volgens het eindbod in oktober wel een eenmalige
uitkering van 0,5%. Binnen de looptijd van 3,5 jaar wordt jaarlijks
overlegd over een mogelijke loonsverhoging.
Andere belangrijke punten van het eindbod luiden:
* functies, taken en verantwoordelijkheden worden flexibel
gewaardeerd;
* de gemiddelde werkweek bedraagt 38 uur, maar kan flexibel ingezet
worden in drukke of rustiger tijden. Bij meer dan 42 uur wordt
overwerk extra uitbetaald;
* contracten kunnen binnen 5 jaar maximaal 5 keer worden verlengd,
daarna gaat het automatisch over in een contract voor onbepaalde
tijd;
* Veilig en gezond werken is belangrijk. Dat betekent dat werkgever
en werknemer daar vooral samen aan moeten werken;
* Bij ziekte wordt na 2 wachtdagen het loon de eerste 52 weken tot
95% aangevuld, daarna nog eens 52 weken tot 75%;
* De horeca erkent 5 feestdagen. Als op die feestdagen wordt
gewerkt, volgt een vervangende vrije dag. Is dat niet mogelijk dan
volgt een feestdagentoeslag. Het is mogelijk dat de werknemer
christelijke feestdagen inruilt voor andere religieuze feestdagen;
* De CAO kent een nieuwe advies- en geschillenregeling. Dat moet de
goede toepassing van de CAO in ondernemingen bevorderen;
* De CAO kent voor leden van Koninklijk Horeca Nederland een
mogelijkheid om de CAO voor de hele onderneming toe te passen als
horeca niet de hoofdactiviteit is. Dat bevordert goed en eenduidig
personeelsbeleid.
Koninklijk Horeca Nederland houdt er terdege rekening mee dat de
vakbonden het eindbod van de werkgevers niet accepteren. In dat geval
bezint de onderhandelingsdelegatie zich op een nieuw te volgen
strategie.
---
JH 18 mei 2005
Koninklijk Horeca Nederland