Academisch Ziekenhuis Groningen

Grensverleggende zorg in het UMCG?

18 mei 2005 Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) staat van 17 tot en met 31 mei in het teken van Grenzen aan de zorg. Deze grenzen worden verkend, gesteld en verlegd door verpleegkundigen en verzorgenden in het kader van de Week van de Verpleging 2005 in het UMCG.

De geboortedag van Florence Nightingale (12 mei 1820) is in 1974 uitgeroepen tot de Dag van de Verpleging. Overal ter wereld wordt er op die dag aandacht besteed aan het werk dat verpleegkundigen doen. Al jaren organiseert het UMCG een Week van de Verpleging met activiteiten voor verpleegkundigen en verzorgenden die gericht zijn op ontwikkeling en kennisvermeerdering.

Week van de Verpleging 2005: Grenzen aan de zorg Verpleegkundigen en verzorgenden doen zoveel mogelijk om tegemoet te komen aan de hulpvraag van de patiënt. Een zieke kan niet meer voor zichzelf zorgen en heeft professionele verzorging nodig. Vanuit de patiënt beredeneerd is alleen het beste, het optimum, goed genoeg. De verpleegkundige en verzorgende in het UMCG zal er alles aan doen om dat mogelijk te maken.
Zijn er dan geen grenzen?
Natuurlijk zijn er grenzen, bijvoorbeeld economische, ethische en organisatorische grenzen. Grenzen aan budgetten, aan personeel, aan kwaliteit van zorg, enzovoort. Hoe ga je daar als verpleegkundige of verzorgende mee om? Hoe stel je prioriteiten, wat is effectief gebruik van middelen, hoe kun je hierover communiceren met patiënten, op welke wijze bespreek je grenzen in teams? Grenzen worden niet altijd en alleen bepaald door schaarste of overvloed. Ook maatschappelijke waarden en beroepsnormen zijn van invloed op grenzen in de zorgverlening.

Programma
Tijdens de Week van de Verpleging 2005 kunnen verpleegkundigen en verzorgenden opvattingen en ervaringen uitwisselen over Grenzen aan de Zorg. Het programma bevat werkbezoeken en uitwisselingen met andere gezondheidszorginstellingen, presentaties van en voor verpleegkundigen en verzorgenden en uiteenlopende workshops over herkenbare dilemmas in de dagelijkse praktijk van de zorg. Onder leiding van Jacques dAncona zullen verpleegkundigen in het Zusterhuis, een verpleegkundige variant van het Lagerhuis, debatteren over de grenzen aan de zorg.

Grunneger Goudpries
Natuurlijk wordt ook dit jaar weer de Grunneger Goldpries uitgereikt: een prijs voor het beste idee, initiatief of project van verpleegkundigen en/of verzorgenden waarmee (binnen het UMCG) met minder, toch meer bereikt kan worden zonder dat dit de kwaliteit van patiëntenzorg en personeelszorg aantast. De prijs van 1000,- wordt op 25 mei om 16.15 uur uitgereikt door Jacques d Ancona.

Contactpersoon: mw. J.M. Kruse, persvoorlichter, bureau Voorlichting, telefoon (050) 361 22 00.

Informatie

Week van de Verpleging