Ingezonden persbericht
PERSBERICHT
Zorg voor langdurig zorgafhankelijke cliënten verbeterd
Utrecht, 18 mei 2005. De zorg voor langdurig zorgafhankelijke cliënten is een stuk verbeterd sinds de verschijning van het rapport Een keten van lege zondagen in 2001. Maar een goede afstemming tussen de wensen van de cliënt en de invulling daarvan vanuit de hulpverlening is essentieel voor de door de cliënt ervaren kwaliteit van leven. Dat blijkt uit de eerste resultaten van een onderzoek van het Trimbos-instituut dat op 12 mei werd gepresenteerd op het door de GGZ Westelijk Noord-Brabant georganiseerde symposium 'Een schakel in de keten'.
In 2000-2001 werd door het Trimbos-instituut een spraakmakend onderzoek uitgevoerd naar tekorten in de zorg voor langdurig zorgafhankelijke cliënten. Uit dit onderzoek in zes algemeen psychiatrische ziekenhuizen verspreid door Nederland, bleek dat het zorggebruik ver achterbleef bij de door een landelijk panel van hulpverleners geformuleerde standaard voor passende zorg. Van de vereiste minimale contacttijd tussen hulpverlener en cliënt (80 minuten per dag), werd gemiddeld slechts 35 minuten gerealiseerd.
In 2003-2004 is dit onderzoek in een uitgebreide vorm opnieuw uitgevoerd bij twee GGZ-instellingen: de GGZ Westelijk Noord-Brabant (GGZ WNB) en de Stichting Beschermende Woonvormen Utrecht (SBWU). Naast cliënten op klinische afdelingen werden ook cliënten van de beschermende woonvormen (Bw) en van het begeleid zelfstandig wonen (Bzw) in het onderzoek betrokken. Verder werden de kwaliteit van leven en de zorgwensen van de cliënt als uitkomstmaat meegenomen. Ook werd aan de hulpverleners gevraagd in welke mate zij kwalitatief goede zorg kunnen leveren.
Uit de eerste resultaten van het onderzoek blijkt dat het zorggebruik in de beide GGZ-instellingen grotendeels voldoet aan de standaard voor passende zorg. Dit betekent dat er zowel op de klinische afdelingen als bij het beschermd en begeleid zelfstandig wonen tenminste anderhalf uur per dag contacttijd met hulpverleners is. Bij de cliënten van Bw en Bzw wordt het zorggebruik vooral bepaald door de dagactiviteiten, vaak in de vorm van werk. De dagactiviteiten halen ruim de standaard van drie kwartier per dag. Deze cliënten leiden ook een meer genormaliseerd en sociaal geïntegreerd leven, vergeleken met de cliënten op de klinische afdelingen, waar het leven meer naar binnen is gekeerd en begeleiding, verzorging en groepsaanwezigheid voorop staan. Desondanks verblijven ook de (ambulante) cliënten voor het overgrote deel van de dag alleen in huis, en gaat een groot deel van dag op aan ongerichte activiteiten als koffie drinken en een shagje roken. Er is misschien geen sprake meer van 'lege zondagen', maar ook niet van een goedgevulde dag.
De ervaren kwaliteit van leven van de cliënt is vrij laag - een zesje - en een grotere zorgconsumptie leidt niet automatisch tot een verbetering hiervan. Dat gebeurt wel wanneer er een goede afstemming is tussen zorgwensen en zorgvervulling. Zelfs bij een minimaal zorgaanbod zou dit kunnen leiden tot een aanvaardbare kwaliteit van leven. Omdat ook hulpverleners wijzen op de noodzaak van een betere zorgafstemming en meer inspraak voor de cliënt, zou hier winst kunnen worden geboekt.
De kwaliteit van de langdurige zorg in GGZ Westelijke Noord-Brabant. B. van Wijngaarden. H.J. Wennink en I. Kok. Te bestellen bij GGZ WNB, tel. (0164) 28 90 11.
De kwaliteit van de langdurige zorg in de SBWU. B. van Wijngaarden, F. van Hoof, H.J. Wennink en I. Kok. Te bestellen bij de SBWU, tel. (030) 236 10 70
Voor meer informatie bel Henk Maurits (030-2971138) of Harald Wychgel (030-2971116) voorlichters van het Trimbos-instituut.
Trimbos-instituut
Da Costakade 45
Postbus 725
3500 AS Utrecht
tel. 030-297 11 00
fax. 030-297 11 11