Provincie Noord-Holland

18-5-2005

Onderwerp

Reeks maatregelen voor Bureau Jeugdzorg

Marjan Hoensin

Gedeputeerde Staten van Noord-Holland geven Bureau Jeugdzorg opdracht alle aanbevelingen van de Inspectie jeugdzorg uit het rapport over de zaak Savanna, uiterlijk 1 juli 2005 in werking te hebben. Deze verbeteringen in de werkwijze van de jeugdbescherming worden in alle vestigingen in de drie regios van BJZ ingevoerd.

Verder gaan GS zo snel mogelijk het Deltaplan Gezinsvoogdij in voeren bij de Stichting Bureau Jeugdzorg Noord-Holland (BJZ). Ze vragen minister Donner hiervoor medewerking. Voor 15 juni moet Bureau Jeugdzorg aan GS laten weten op welke manier invoering van dat Deltaplan binnen hun instelling mogelijk is. De werkwijze volgens het Deltaplan (planmatig en doelgericht werken met kinderen en hun ouders aan hun problemen, minder werkdruk gezinsvoogden) is één van de maatregelen die GS willen nemen. Per brief deelt het College Bureau Jeugdzorg mee wat nog meer moet gebeuren.

Gedeputeerde Kruisinga heeft zowel voorafgaand als na de overdracht van de verantwoordelijkheid voor de jeugdbescherming, van het Rijk naar de provincie ( januari 2005 ), regelmatig overleg met de directie van het Bureau Jeugdzorg gehad. Na het verschijnen van het Inspectierapport over de zaak Savanna die zich afspeelde onder de verantwoordelijkheid van het ministerie van Justitie, zijn binnen het Bureau meteen maatregelen getroffen. Maar die zijn voor gedeputeerde Kruisinga nog niet voldoende. Enkele punten uit de brief:


- Uiterlijk 1 juli moeten alle aanbevelingen van de Inspectie voor verbetering van de werkwijze van de jeugdbescherming, daadwerkelijk worden uitgevoerd. Deze aanbevelingen leiden onder andere tot het expliciet inschatten van de risicos voor de veiligheid van kinderen bij het nemen van besluiten door de gezinsvoogd. Daarbij moet specifieke deskundigheid worden ingeschakeld. Maandelijks dient BJZ het college te informeren over de resultaten.


- Aan de Inspectie jeugdzorg wordt gevraagd om een jaar na inwerkingtreding van de maatregelen, te onderzoeken of die nieuwe werkwijze resultaat heeft geboekt.


- Er komt een door GS aangetrokken adviseur die BJZ gevraagd en ongevraagd helpt bij het verder doorvoeren van de reorganisatie. Die reorganisatie is nodig om te zorgen dat volledig wordt gewerkt volgens de eisen van de nieuwe Wet op de Jeugdzorg. Die nieuwe adviseur rapporteert aan GS.


- Gezinsvoogden en hun leidinggevenden moeten samen bezien in welke van alle zaken die in behandeling zijn, er sprake is van ernstige risicos voor de veiligheid van kinderen.


- De opvang van Schipholkinderen (kinderen van gearresteerde volwassenen op Schiphol) gaat per 1 juli over naar BJZ Amsterdam, dat onder verantwoordelijkheid valt van het Regionaal Orgaan Amsterdam (ROA). Het ROA krijgt net als de provincie ( zelfs méér) geld van het Rijk voor jeugdzorg.


- Invoering van het Deltaplan gezinsvoogdij. Sinds de schok over de dood van Savanna en de discussie in de openbaarheid over de uitkomsten van het inspectierapport (waarbij ook de te zware werkdruk van de gezinsvoogden naar voren kwam), heeft minister Donner beloofd het Deltaplan gezinsvoogdij in te zetten. Het Deltaplan voorziet in een doelgerichte en planmatige aanpak van de problemen van jeugdigen en hun ouders door de gezinsvoogd bij de uitvoering van een ondertoezichtstelling (ots-maatregel). De gezinsvoogd werkt dan intensiever met een kleiner aantal gezinnen. GS willen deze methode nu snel ingevoerd zien. Zoals in de inleiding vermeld moet BJZ uiterlijk 15 juni aangeven wat er nodig is om met de methode Deltaplan te starten.