FNV

FNV gaat migranten voorlichten over pensioen

Wie niet zijn hele leven in Nederland heeft gewoond, krijgt na zijn 65e geen volledige AOW. Nogal wat migranten komen daardoor in de problemen terecht.

Steeds meer migranten die de pensioengerechtigde leeftijd halen, komen voor de onaangename verrassing te staan dat ze geen volledige AOW ontvangen. Mensen moeten tussen hun vijftiende en 65e in Nederland hebben gewoond om aanspraak te maken op een volledige ouderdomsuitkering.

De FNV start morgen een voorlichtingscampagne om deze doelgroep te wijzen op mogelijke oplossingen.

Ik vind het zuur dat allochtonen, die op latere leeftijd naar Nederland komen, wel pensioenpremie opbouwen tijdens hun werk, maar dat geld uiteindelijk nodig hebben om na hun 65e op het bestaansminimum uit te komen, zegt FNVs vice-voorzitter Agnes Jongerius.

Een beroep doen op bijzondere bijstand is een mogelijkheid, maar is ook verbonden aan allerlei restricties.

Vijf jaar geleden heeft de Sociaal-Economische Raad (SER) op verzoek van de Tweede Kamer een unaniem advies uitgebracht over oplossingen voor dit AOW-hiaat. Dit advies kwam neer op het verkorten van de opbouwperiode, het mogelijk maken van de inkoop van gemiste jaren, het belastinggunstig sparen voor het AOW-hiaat en een uitgebreide voorlichtingscampagne om migranten bewust te maken van het probleem.

Dit advies ligt er nu al vijf jaar, zegt Jongerius. Hoog tijd dus voor actie.

De FNV geeft morgenavond het startsein, samen met ABVAKABO FNV, in het vakbondsmuseum in Amsterdam. Het is tevens het startsein voor een lobby richting Den Haag. De voorlichtingsbijeenkomsten vinden in het hele land plaats.

Meer informatie: de regelingen rond AOW en pensioen (Sociale Verzekeringsbank).

18 mei 2005