Ingezonden persbericht
PERSBERICHT WEEK 20
ZORG IN BEWEGING
De WMO in aantocht
Op 1 januari 2006 is De Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) van kracht. Gemeenten krijgen met de nieuwe wet instrumenten in handen om de zorg en ondersteuning dicht bij de burger te organiseren. Wat betekent deze wet voor gemeenten, zorgvragers- en aanbieders, welzijnsinstellingen etc.? En waar leidt de wet de aankomende jaren naar toe? Utrechts debatcentrum TUMULT organiseert een debat op woensdag 18 mei, aanvang 20.00 uur. Locatie: Museum Catharijne Convent, L. Nieuwstr. 38, Utrecht. Toegang vrij. (Info en reserveringen: 030-2332430/www.tumultdebat.nl)
Debat o.l.v. Jan van Leijenhorst, hfd. Onderwijs en Cultuur VNG met Toon Gispen, wethouder Gemeente Utrecht; Gezien Reinders, dir. SOLGU, Marie Antoinette Bäckes, vz. Raad van Bestuur Aveant; Margrietha Wats, Raad voor de Volksgezondheid en Zorg; Judith Fransen-van Galen, bestuurslid COSBO.
Burgers en professionals krijgen de komende jaren te maken met de nieuwe Wet Maatschappelijke Ondersteuning en veranderingen in de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten. Gemeenten worden met de WMO meer verantwoordelijk voor maatschappelijke zorgverlening, zij krijgen de regie in handen. Onder maatschappelijke zorgverlening en ondersteuning wordt verstaan activiteiten die het mensen mogelijk maken om mee te doen in de samenleving. Het gaat bijvoorbeeld om sociale activering, ondersteunen van mantelzorg, huishoudelijke zorg, woonvoorzieningen, vervoersvoorzieningen, maaltijdenservice en loketdiensten. Het doel van de WMO is dat meer mensen voor zichzelf en elkaar gaan zorgen. Nu, zo vindt het huidige kabinet, kijken de mensen te snel naar de overheid. Als iemand zelf geen ondersteuning kan regelen, kan hij of zij bij de gemeente terecht.
TUMULT & Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling Gemeente Utrecht
Persbericht week 20
WONEN, ZORG EN WELZIJN
Wie doet wat?
Woningbouwcorporaties zijn de laatste jaren bezig zichzelf opnieuw uit te vinden. Ze worstelen met het evenwicht tussen privatisering en professionalisering enerzijds en de toenemende maatschappelijke verantwoordelijkheid anderzijds. Naast wonen, vallen in toenemende mate ook zorg en welzijn onder de verantwoordelijkheid van de corporatie. Is dat haalbaar? Wie controleert dat? En is het nog wel duidelijk wie waarvoor verantwoordelijk is?
Utrechts debatcentrum TUMULT organiseert op donderdag 19 mei, aanvang 20.00 uur.
Locatie: Louis Hartlooper Complex, Tolsteegbrug 1, Utrecht. Toegang vrij.
(Info en reserveringen: 030-2332430/www.tumultdebat.nl)
Debat onder leiding van Michael Magielse, journalist, met: Ron Onverzaagt, directeur Mitros Wonen Utrecht, Staf Depla, Tweedekamerlid PvdA, Piet Driest, coordinator innovatie wonen, zorg en welzijn van het NIZW, en Daniëlle Harkes, manager Aedes-Arcades Kenniscentrum Wonen - Zorg.
Volgens de PvdA moeten corporaties hun beheertaken serieuzer nemen; ze moeten in kwetsbare wijken meer maatwerk leveren en extra geld steken in de leefbaarheid van wijken. Maar is dat niet in eerste instantie een taak voor de (lokale) overheid? En waar liggen de taken voor welzijnsorganisaties? Veel woningbouwcorporaties werken inmiddels samen met welzijnsinstellingen aan zogeheten servicewijken. Voor het succesvol verloop van zo'n samenwerking is het cruciaal te weten wie waarvoor verantwoordelijk is. Tot nu toe bestaat daarover veel verwarring. Corporaties krijgen geen overheidssubsidie. Het geld voor de publieke taken genereren ze uit hun vastgoedfunctie. Waar moeten corporaties hun prioriteiten leggen? En wat als de inkomsten uit het vastgoed teruglopen? En is het voor bewoners nog wel duidelijk wie wat doet?
TUMULT & Mitros