Het menselijk gezicht laat basisemoties en sociale motieven zien
Promotie Sociale psychologie
woensdag 18 mei 12.00 uur
In zijn proefschrift stelt Ruud Zaalberg onder andere de vraag centraal waarom mensen emoties soms wel en soms niet tonen met hun gezichtsuitdrukking. Zaalberg richt zich hier op twee benaderingen: de neuro-culturele theorie van emotie-uitingen en de gedragsecologische theorie van gezichtsuitdrukkingen. De neuro-culturele theorie stelt dat gezichtsuitdrukkingen veroorzaakt worden door emoties. Maar mensen tonen hun emoties niet altijd, of passen die aan een bepaalde situatie aan. Er is in zo'n geval sprake van een zogeheten expressieregel. De gedragsecologische theorie van gezichtsuitdrukkingen stelt dat er geen causaal verband bestaat tussen emoties en expressieregels. Volgens deze theorie communiceren mensen met gezichtsuitdrukkingen sociale motieven. Een boos gezicht drukt bijvoorbeeld niet de basisemotie boosheid uit ('Ik ben boos'), maar is de weergave van de boodschap 'Pas op!, of 'Ik val aan.' Zaalberg heeft met behulp van een serie laboratoriumexperimenten steun gezocht voor beide benaderingen. Deelnemers aan zijn onderzoek interacteerden met elkaar terwijl ze naar een mop luisterden, een spel speelden, of elkaar feedback gaven. Zaalberg observeerde de spieractivatie in het gezicht en bracht die in verband met de metingen van emoties, expressieregels en sociale motieven. Zijn resultaten ondersteunen beide theorieën.
R. Zaalberg: The expression of emotion in social situations. The mediating roles of display rules and social motives. Promotoren zijn prof. dr. A.S.R. Manstead en mw. prof. dr. A.H. Fischer.
Meer informatie over de items in deze agenda kunt u krijgen bij de afdeling Persvoorlichting, tel. 020 - 525 2695, e-mail:
Universiteit van Amsterdam