Gemeente Hilversum

Hilversum bouwt aan maatschappelijke ondersteuning

Ouderen en mensen met beperkingen blijven langer en in steeds grotere aantallen zelfstandig wonen en deelnemen aan de samenleving. Met als gevolg dat de vraag naar zorg- en welzijnsvoorzieningen uit de hand dreigt te lopen. In de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO), gecombineerd met een afgeslankte Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ), meent het kabinet het antwoord te hebben gevonden. De WMO, die naar verwachting op 1 juli 2006 van kracht wordt, stimuleert dat burgers zichzelf en elkaar zoveel mogelijk helpen voordat ze op genoemde voorzieningen aanspraak maken. Wie er als gevolg van beperkingen toch op is aangewezen, kan in de nabije toekomst bij de gemeente terecht.

De belangrijkste redenen voor de WMO zijn in twee woorden te vangen: decentralisatie en kostenbeheersing. Meer dan voorheen wil het rijk gemeenten verantwoordelijk maken voor de zorg voor kwetsbare groepen, zoals ouderen en gehandicapten. Bovendien wil ze de AWBZ betaalbaar houden door er alleen de professionele zorg en verpleging uit te bekostigen. Bepaalde vormen van hulp die nu nog uit de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) worden betaald, zoals lichte vormen van huishoudelijke ondersteuning, persoonlijke verzorging en bepaalde vormen van begeleiding, komen dan voor rekening van de WMO. Bovendien zal de WMO de huidige Wet Voorzieningen Gehandicapten (Wvg) en de Welzijnswet vervangen. Ook welzijnsgerichte hulpmiddelen, die nu via de Ziekenfondswet geregeld zijn, zullen waarschijnlijk via de WMO worden geregeld.
Verantwoordelijk voor de uitvoering van de nieuwe wet worden de gemeenten. Een ingrijpende operatie, waarvoor Hilversum alvast voorbereidingen treft.
Op 5 april besloot het college dat de WMO in twee fasen wordt ingevoerd. Vóórdat de WMO ingaat worden het bestaande Wvg- en welzijnsbeleid overgenomen en de lichte vormen van huishoudelijke ondersteuning geregeld, daarna wordt het pakket van voorzieningen, zorg en ondersteuning heroverwogen en afgestemd op de maatschappelijke vraag. De keuzevrijheid van de burger, de invoering van een Persoon Gebonden Budget en de vormgeving van de één-loketfunctie zullen daarbij belangrijke thema's zijn.

Meedoen
De WMO geeft gemeenten veel vrijheid om het beleid in te vullen en uit te voeren. Hilversum kiest voor een samenhangend beleid waarbij de burger centraal staat. De gemeente wil verantwoordelijk zijn voor een vangnet voor die burgers die niet zelfstandig kunnen functioneren, de juiste zorg kunnen vinden of deel kunnen nemen aan de samenleving. Om vorm te geven aan dat vangnet wil de gemeente komende maanden niet alleen ruggespraak met burgers, maar ook met patiënten- en cliëntenplatforms, zorgverzekeraars- en aanbieders, welzijnsinstellingen, woningcorporaties, enz. Mede op basis van die gesprekken wil de gemeente haar lokale WMO-beleid vormgeven en in november voorleggen aan de gemeenteraad.
Tegen die tijd moet duidelijk zijn waar met name kwetsbare groepen op kunnen rekenen, welke voorzieningen waar te krijgen zijn en hoeveel de WMO de gemeente gaat kosten. Komende maanden houden we u via deze pagina op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen.

Voor vragen over de WMO kunt u contact opnemen met de heer G. Pot, projectleider (tel. 629 2923).