VVD



17 mei 2005 - Hans van Baalen Deputy President Liberale Internationale

VVD-Tweede-Kamerlid Hans van Baalen is afgelopen weekeinde tijdens het 53e congres van de Liberale Internationale (LI) in Sofia, Bulgarije, gekozen tot Deputy President van deze wereld-federatie van liberale partijen, waartoe in Nederland de VVD en D66 behoren. Hiermee is hij beoogd opvolger van LI-president Lord John Alderdice of Knock (Britse Liberal Democrats).

De Bulgaarse gastheer, premier en voormalig koning Simeon Saxe Coburg Gotha, die Hans van Baalen namens het congres met diens verkiezing royaal feliciteerde, noemde Van Baalen "een onvermoeibaar voorvechter van vrijheid en democratie, die de harten van de Oost-Europeanen heeft gestolen. Zijn verkiezing is onze verkiezing".

Van Baalen begon in de vroege jaren '90 bij de Liberale Internationale als politiek adviseur van VVD-fractievoorzitter Frits Bolkestein. Na diens vertrek in 1999 naar de Europese Commissie nam Van Baalen Bolkestein's zetel in de Tweede Kamer in en werd hij in Ottawa, Canada, in 2000 gekozen tot lid van het bestuur van de Liberale Internationale. Van Baalen zal de komende 18 maanden met John Alderdice leiding aan de Liberale Internationale geven. Zijn kernpunten zijn daarbij de opbouw van nieuwe democratieën en de mensenrechten.

17 mei 2005