Openbaar Ministerie

Actuele berichten
13 mei 2005

Veiligheid verbetert, maar kabinet nog niet tevreden

De uitvoering van het veiligheidsprogramma van het kabinet leidt tot een daling van de criminaliteit en overlast. Toch is het kabinet nog niet tevreden. 'Het is van belang de positieve ontwikkelingen vast te houden.'

Dat schrijven de ministers Donner (Justitie) en Remkes (BZK) in de vijfde voortgangsrapportage over het
Veiligheidsprogramma van het kabinet.

Het doel van het veiligheidsprogramma 'Naar een veiliger samenleving' is de criminaliteit en de overlast terug te brengen met 20% tot 25%. Het programma ging eind 2002 van start.

Uit de rapportage blijkt dat het percentage
geweldsdelicten met bijna 11% is gedaald en het aantal vermogensdelicten met meer dan 9%. Ook het percentage burgers dat zich wel eens onveilig voelt, is sinds de nulmeting in 2002 gedaald van 30,8% naar 24%. Het percentage bedrijven dat slachtoffer werd van één of meer vormen van criminaliteit daalde van 67% naar 49%.

Veelplegers
Een van de speerpunten van het veiligheidsprogramma is de aanpak van veelplegers. Daarvoor is een nieuwe wet gemaakt, waardoor veelplegers een aanvullende tijdsstraf (tot maximaal twee jaar) kunnen krijgen in een speciale justitiële inrichting.

Het aantal plaatsen in deze inrichtingen voor
stelselmatige daders (ISD) is op dit moment 544. In de arrondissementen van de vier grote steden zijn verder extra plaatsen gecreëerd voor veelplegers die geen ISD-maatregel krijgen opgelegd. Ook beschikken de vier grote steden over 250 plaatsen voor jeugdige veelplegers.

In het kader van het grotestedenbeleid zijn experimenten gestart om de terugkeer van veelplegers in de samenleving te begeleiden. Het gaat dan onder meer om hulp bij de eerste levensbehoeften (woning, werk en inkomen) en zo mogelijk bij aanvullende activiteiten als scholing en (psychosociale) begeleiding.

Overig
Andere resultaten van het veiligheidsprogramma zijn een nieuwe aanpak voor pedagogische thuiszorg voor
risicojongeren en een wetsvoorstel voor verplichte heropvoeding buiten de inrichting.

Ook de politie, het openbaar ministerie en de
rechterlijke macht hebben meer zaken aangeleverd en behandeld. Het aantal misdrijven dat door de politie bij het OM is aangeleverd, steeg van 218.000 naar 244.000. Het aantal boetes en transacties steeg van ruim 1,4 miljoen naar bijna 2 miljoen. Ondanks de stijging van het aantal zaken is de doorlooptijd van strafzaken licht gedaald.

Bron: Regering.nl