Gemeente Lopik

PERSBERICHT 1

Onderwerp: Waterschap baggert Benschopper Wetering

Op dinsdag 17 mei 2005 start Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden met het baggeren van de Benschopper Wetering in Polsbroek. Het traject dat wordt gebaggerd loopt vanaf "Het Dorp" tot de "Damweg". Bij dit werk zal ruim 24.750 m³ verontreinigde bagger (klasse 3 & klasse 4 specie) worden verwijderd en ingedikt. Het baggeren zal ongeveer vier tot vijf maanden in beslag nemen.

Verontreinigde bagger

Uit onderzoek is gebleken dat de vrijkomende baggerspecie matig tot sterk verontreinigd is. De baggerspecie zal na droging waarschijnlijk wel te gebruiken zijn als categorie 1 grond (categorie 1 grond is herbruikbaar als bouwstof). Om te voorkomen dat veel transport door de Polsbroekse buurt plaats vindt wordt de baggerspecie in Polsbroek ingedikt en vervolgens gekeurd conform het bouwstoffenbesluit. Indien de kwaliteit het toelaat zal de ingedikte baggerspecie ter plaatse worden gebruikt als dempingsmateriaal voor een slootdemping. Indien de kwaliteit van de ingedikte baggerspecie het niet toelaat om als bouwstof te worden hergebruikt zal de ingedikte baggerspecie alsnog worden gestort in een daarvoor bestemd depot elders. Het voordeel van het ter plaatse indikken vertaald zich dan terug in het minder aantal transportbewegingen door de Polsbroekse buurt voor de afvoer van de baggerspecie.

Baggerwerk, waarom?

Op de bodem van iedere sloot of waterpartij verzamelt zich in de loop der tijd bagger. Bagger vormt zich uit onder andere gevallen blad, plantenresten en zwerfvuil. Door deze bagger wordt de sloot steeds ondieper. Bij warm weer bevat het kleine laagje water nog maar een beperkte hoeveelheid zuurstof, wat vissterfte en stank tot gevolg kan hebben.

Een ondiepe sloot kan ook minder water afvoeren, wat bij hevige regenval tot overstromingen kan leiden. Genoeg redenen voor het waterschap om in actie te komen. Het waterschap doet zijn uiterste best om tijdens de werkzaamheden rekening te houden met de natuur. Het is helaas niet te voorkomen dat baggeren een tijdelijke impact heeft op het leefmilieu in de sloot, maar op de lange termijn is de natuur zeker gebaat bij een baggerbeurt.

Uitvoering van het werk

Het baggeren zal door Kurstjens B.V. uit Hedel worden uitgevoerd. De aannemer zal daarbij gebruik maken van een baggerzuigboot die vanuit de Benschopperwetering middels persleidingen de baggerspecie naar de indikinstallatie transporteert. De indikinstallatie zal ongeveer halverwege de Benschopperwetering in een stuk weiland ten noorden van de Polsbroekermiddelwetering Noordzijde worden geïnstalleerd. Hier zal de ingedikte baggerspecie, indien mogelijk, worden verwerkt in de slootdemping.

Verkeershinder

Door het transport van de baggerspecie middels persleidingen zal nauwelijks tot geen overlast voor het verkeer ontstaan.

Meer informatie

Meer informatie over dit baggerwerk verstrekt Richard Velis van Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden, tel. 030 634 58 65. Op www.destichtserijnlanden.nl is meer informatie te vinden over baggeren in het algemeen.

Houten, 12 mei 2005