Afdeling Communicatie TROS/AVRO

Hilversum, 17-05-2005

Televisie

TWEEVANDAAG

Uitzending: dinsdag 17 mei

Nederland 2, 17.58 uur


ONWETTIGE NATURALISATIE BESCHADIGT MÁXIMA IN INTEGRATIEDEBAT

De naturalisatieprocedure van prinses Máxima is niet volgens de regels afgehandeld door de bevoegde instanties op dit gebied. De door het kabinet gevolgde speciale procedure - artikel 10 van de Rijkswet op Nederlanderschap - is slordig ten uitvoer gebracht, waarmee de procedure onwettig is verlopen. Dit blijkt uit onderzoek dat journalist Ranjen Pathmamanoharan heeft verricht en waar TWEEVANDAAG en Nieuwe Revu resp. vanavond (dinsdag 17 mei) en morgenochtend over berichten.

Oud-kamerlid voor de PvdA, en de huidige burgemeester van Naarden, Peter Rehwinkel, vindt dat hij als kamerlid destijds onvoldoende geïnformeerd is. "Het is in ieder geval een procedure met fouten, dus een slordige procedure, geweest. En slordigheid hoort sowieso niet in dit soort procedures het geval te zijn. Ook andere mensen moeten die eigenlijk niet tegenkomen. Maar zeker als het gaat om de toekomstige koningin van Nederland had het niet zo slordig moeten gaan zoals het hier gegaan is."

Prinses Máxima werd op haar verjaardag, 17 mei 2001, in een ongekend snelle procedure die acht dagen had geduurd, genaturaliseerd tot Nederlandse. De naturalisatieprocedure verliep volgens artikel 10 van de Rijkswet op het Nederlanderschap. Hiermee kan afgeweken worden van de normale vijf jaar durende procedure als de naturalisatie een Nederlands - of staatsbelang dient. Deze procedure wordt ook wel gebruikt bij de naturalisatie van topsporters, bijvoorbeeld voor de Olympische Spelen.

Rehwinkel vindt het onplezierig voor prinses Máxima, juist ook waar prinses Máxima op het onderwerp integratie zo aan de slag is, dat de procedure niet geweest is zoals het had gemoeten. "Dat is de minister van Justitie (Korthals, red.) aan te rekenen, maar ook andere bewindslieden zoals de minister van Binnenlandse Zaken (De Vries, red.) en Minister-President (Kok, red.) die erbij betrokken waren. Dat had men prinses Máxima eigenlijk niet aan moeten doen."

Naast de vele fouten in de afhandeling, werd de procedure gestart voordat er goedkeuring was voor het Koninklijk Huwelijk. De speciale procedure kan pas gebruikt worden nadat de Eerste en Tweede kamer akkoord zijn gegaan met het huwelijk. Daarnaast zijn de leges, het bedrag dat betaald moet worden voor het in behandeling nemen van het naturalisatieverzoek, pas na ruim een jaar betaald en is het verzoek tot naturalisatie op de verkeerde plek ingediend.

Ook ontbreken de documenten van de procedure zelf. De landsadvocaat heeft namens de minister van Justitie laten weten niet over de benodigde documenten te beschikken. "De minister van Justitie had moeten weten dat wat hij deed niet in overeenstemming was met de wet. Er is dus een redelijk vermoeden dat hier sprake is van ambtsmisdrijf op grond van het wetboek van Strafrecht", aldus advocaat vreemdelingen- en strafrecht Marq Wijngaarden in TWEEVANDAAG vanavond.

Oud-hoogleraar migratierecht professor Jessurun d'Oliveira geeft een toelichting op de reportage in de studio.

Woensdagochtend ligt de Nieuwe Revu met een reportage hierover in de kiosk.

Zie ook:
www.tweevandaag.nl

(Onderwerpen onder voorbehoud)