Gemeente Arnhem

Europese subsidies in Arnhem goed besteed
Het Arnhems college van burgemeester en wethouders heeft de jaarstukken 2004 Arnhem Kern goedgekeurd en zal deze indienen bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkzaken. Uit de jaarstukken blijkt dat de EFRO-middelen (Europees Fonds Regionale Ontwikkelingen) in Arnhem goed besteed zijn. In totaal is in 2004 2,9 miljoen Europese subsidie geïnvesteerd in Arnhemse projecten.

De brochure Europa investeert in Arnhem! die tweejaarlijks verschijnt
- geeft een overzicht van projecten die in 2003 en 2004 zijn gestart.

De uitvoering van het Europees stimuleringsprogramma Arnhem Kern verloopt prima. De resultaten zijn steeds zichtbaarder in de stad. Verantwoordelijk wethouder Inez Pijnenburg hierover: Niet voor iedereen is altijd even duidelijk dat Europa de hand heeft in projecten en ontwikkelingen waar we in Arnhem mee bezig zijn. Maar - onderdelen van - fysieke projecten als het Musiskwartier, bedrijventerrein Het Broek en IJsseloord I, kunnen we mede dankzij Europa realiseren. Evenals stimuleringsprojecten als Arnhem Promoot, met De Warme Winter Weken, Rio aan de Rijn, Rijnfestijn en Freedom Trail, Ondernemer in de Wijk en Dagloonwerk voor verslaafde dak- en thuislozen.
Het programma is inmiddels vier jaar in uitvoering. Ruim driekwart van de beschikbare 16 miljoen euro vanuit Europa is inmiddels vastgelegd in projecten. Omdat EFRO-middelen alleen ingezet kunnen worden als er sprake is van co-financiering, zorgen deze 16 miljoen vervolgens wel voor een investeringsimpuls van ruim 50 miljoen euro in de stad, aldus de wethouder Economische Zaken.

Voor het resterende kwart van de Europese gelden zijn meer dan voldoende projecten beschikbaar. Voorbeelden hiervan zijn het binnenkort te realiseren poppodium Luxor en de realisatie van huisvesting voor de creatieve sector in Klarendal. Doelstelling is dan ook om alle middelen in 2005 in projecten vast te leggen.

Nieuwe Europese fondsen
Na 2006 gaat de nieuwe periode van Europese Structuurfondsen in. Vanuit Europa is het beleid dan gericht op de uitvoering van de zogeheten Lissabon-agenda. Doel van deze agenda is de Europese kenniseconomie tot de sterkste van de wereld te maken. Dat is een uitgelezen kans voor Arnhem en de regio die door het Rijk als economisch kerngebied is aangewezen, vindt wethouder Pijnenburg: Wij hebben een groot creatief potentieel en met goede plannen moet het dus lukken om Europese middelen te generen. Samen met partners in de regio is Arnhem de komende maanden bezig om hiervoor een position paper op te stellen dat in juni in Den Haag wordt aangeboden. Er is veel vertrouwen in onze creativiteit en innovatiekracht. Het is dus zaak om met elkaar de schouders er onder te zetten en zo onze kansen op verdere steun vanuit Europa te vergroten.

mei 2005